Annons

Konsten att räkna elever

Debatt Jan Wernström (S) och Margareta Schlee (M) från Barn- & utbildning i Uppvidinge vill räta ut några frågetecken angående nedläggningen av de nationella programmen på Uppvidinge gymnasieskola.
Debatt • Publicerad 22 juni 2020
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Den 12 juni sprang de sista eleverna ut från Uppvidinge gymnasieskola.
Den 12 juni sprang de sista eleverna ut från Uppvidinge gymnasieskola.Foto: Charlotte Stjernkvist

Det hör till det politiska uppdraget att fatta svåra beslut. Man har en budgetram att förhålla sig till och en kommun måste ha en budget i balans. Invånarna vill naturligtvis ha alla verksamheter kvar på sin hemort, som det alltid har varit. De nationella programmen lades ner på Uppvidinge gymnasieskola (beslut i fullmäktige den 26 november 2019), främst på grund av alltför lågt antal sökande elever (sex stycken till olika program, varav en behörig) och därigenom för höga kostnader för att driva skolan. Missnöje uppstår av förståeliga skäl hos dem som hade tänkt gå där.

Dessvärre sprids desinformation på sina håll, främst i sociala medier. Enligt vår mening ska den politiska debatten föras i fullmäktige eller på en insändarsida i pressen. Därför följer här några faktauppgifter.

Annons

Höstterminen 2019 fanns 150 elever folkbokförda i Uppvidinge som sökte ett gymnasieprogram oavsett behörighet och till olika skolor i olika kommuner. Fram till den 12 juni i år gick 129 elever på skolan, varav 34 tog studenten. 52 elever gick på ­nationella gymnasieprogram. 67 elever gick på IM-program, vilket innebär att man studerar sitt valda nationella program, men läser ej godkända ämnen från grundskolan jämsides. Det yrkesinriktade IM-programmet är inte nerlagt, men fritt sök gäller även dessa elever. Vad gäller personal, så pågår MBL-förhandlingar.

Gymnasiestudier är i regel tre­åriga, men i Uppvidinge har det funnits elever som praktiserat ”två år i varje klass”. Till slut blir man i dylika fall ”överårig” och bör då fortsätta sina studier på KomVux. Alla elever i år 1 och 2 på Uppvidinge Gymnasieskola har fått plats på andra gymnasieskolor, utom de elever som anses nått den övre åldersgränsen.

De 23 elever i år 9, som i dag inte har behörighet till ett nationellt gymnasieprogram erbjuds sommarskola, vilket innebär att antalet elever på IM i höst med all säkerhet ytterligare kommer att minska. Lärare och elever på Uppvidinges högstadieskolor har arbetat på under våren med gott resultat. Även om målet är noll elever på IM-program. Sommar­skola erbjuds, men är inte obligatorisk. Du kan endast leda hästen till vattnet. Dricka måste den göra själv!

Jan Wernström (S), ordförande Barn- & utbildning Uppvidinge

Margareta Schlee (M), vice ordförande Barn- & utbildning Uppvidinge

Annons
Annons
Annons
Annons