Annons

Krångla inte till det för den svenska landsbygden

Vi har inte råd att krångla till det mer för landsbygden. Efter årsskiftet tar myndigheten Trafikverket ut en avgift på nästan 3 000 kronor för att lägga upp virke vid allmän väg.
Debatt • Publicerad 11 januari 2020
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det är staten som ska verka för folket och inte tvärtom. Det skriver Sofia Stynsberg (M) och Lars-Göran Svensson (M) med anledning av den nya avgiften för att lägga upp virke vid allmän väg.
Det är staten som ska verka för folket och inte tvärtom. Det skriver Sofia Stynsberg (M) och Lars-Göran Svensson (M) med anledning av den nya avgiften för att lägga upp virke vid allmän väg.Foto: Gorm Kallestad

Avgiften gäller även om du äger marken virket läggs upp på. Infrastrukturministern Tomas Eneroth (S) hänvisar i ett svar till Kjell-Arne Ottosson (KD) riksdagsledamot till väglagen och vägförordningen och att avgiften handlar om den administrativa hanteringen.

Det kan förvisso låta klokt men då måste man som politiker tänka på folket i landet och i det här fallet särskilt på landsbygden och inte i första hand på administration.

Annons

Infrastrukturministern måste titta på hur landsbygdens folk kämpar varje dag för att orka finnas kvar. Många skogsbrukare och lantbrukare dignar under administrativ börda när man i skälva fallet vill måna om sin skog sina djur och sina marker.

Lönsamheten är ringa och fler och fler lämnar sina gårdar då det inte finns varken lönsamhet eller framtidstro.

Kanske tycker man att en avgift på nästan 3 000 kronor inte är så mycket men till syvende och sist är det kanske just det här som får bägaren att rinna över för den enskilde lantbrukaren/skogsbrukaren.

Nu är det angeläget att vi ser till så landsbygden kan leva och att staten verkar för folket och inte folket som verkar för staten. Vi moderater vill inte krångla till det för landsbygden utan minska regelkrånglet och byråkratin och skapa bättre förutsättningar för företagandet. Därför är vi moderater emot den här avgiften.

Sofia Stynsberg (M), Lars-Göran Svensson (M)

Annons
Annons
Annons
Annons