Annons

Kultur ska inte vara något för några få

”Kultur ska inte vara till för några få utan ska ingå i vad vi talar om när vi talar om välfärd”, skriver Björn Kleinhenz (V) och Maria Garmer (V) med anledning av Växjö kommuns avgifter för kulturskolan.
Debatt • Publicerad 25 februari 2020
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Björn Kleinhenz (V) och Maria Garmer (V) tycker att Växjö kommun har för höga avgifter för kulturskolan.
Björn Kleinhenz (V) och Maria Garmer (V) tycker att Växjö kommun har för höga avgifter för kulturskolan.Foto: Henrik Montgomery/TT

Att kulturen fått ett sådant uppsving som debattämne på senare tid är positivt, anledningarna alltför ofta beklagliga.

På Folk och Kultur i Eskilstuna var det nyligen stort fokus på principen om armlängds avstånd, något som aktualiserats efter att det politiska styret i Sölvesborg gått in och detaljstyrt frågor som egentligen hör hemma på tjänstepersoners bord.

Annons

Här i Växjö kommun handlar det om flytt av konsthall, Det Fria Ordets Hus och en besparing på den konstnärliga gestaltningen vid till exempel nybyggnation av skolor.

Vissa besparingar har gjorts även inom kulturskolans verksamhet och nyligen kom en ny granskning från SVT som visar att Växjö kommun har de högsta avgifterna för kulturskolan i hela Småland. Det avgiftstak som tidigare funnits har nu tagits bort, ett beslut som fattades i kommunfullmäktige i våras och där Vänsterpartiet som enda parti yrkade för sänkta avgifter.

Inte endast det borttagna avgiftstaket är ett bekymmer utan också det faktum att grundavgiften är så hög. Kulturskolerådet är kritiskt till höga avgifter och flaggar för risken att det kan stänga ute elever som kommer från socioekonomiskt lite mindre resursstarka hem, en åsikt vi delar.

Kultur ska inte vara till för några få utan ska ingå i vad vi talar om när vi talar om välfärd. Ett samhälle som är rikt på konst och kultur är ett välmående samhälle och ett som präglas av demokrati och framåtanda.

Björn Kleinhenz (V), ledamot utbildningsnämnden

Maria Garmer (V), ledamot kommunstyrelsen

Annons
Annons
Annons
Annons