1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Debatt

Låt arkitekter skapa ny turistmagnet i Växjö

Ta med möjligheten att inkludera ett kallbadhus i simhallsprojektet. Det är ett önskemål från en stor grupp Växjöbor. Och välj arkitekttävling framför markupplåtelsetävling – i en sådan tävling lyfter man fram platsens möjligheter. Det skriver arkitekterna Jonas Yngström och Olof Thedin.
Simhallen ska ligga vid Växjösjön, och gärna inrymma ett kallbadhus. Det tycker Jonas Yngström och Olof Thedin.
Foto: LENA GUNNARSSON

”Tunn, tunn sol över Växjösjön, ljus som en stilla viskning” så beskrev en kvinna upplevelsen av att simma i Växjö simhall, en tidig morgon. Det beskriver ganska väl hur arkitekten, Åke E Lindqvist, lyckats fånga platsens själ. Genom att skapa arkitektur har han gett platsens mening en konkret form.

Nu, då man lyckats rena Växjösjön, så att den inte bara är badbar, utan dessutom har vatten klart som i en fjällsjö, kan inget symbolisera Växjö bättre än detta hus vid detta kristallklara vatten.

Den 15 oktober 2019 skrev Anna Tenje på sin facebook-sida att den blågröna majoriteten nu kommit överens om att uppdra åt kommunchefen:

Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

”Att göra en kompletterande utredning gällande möjligheterna att förlägga Växjö framtida simhall på befintlig plats.”

Ett glädjande beslut. Ett steg i rätt riktning.

En förutsättning för att denna kompletterande utredning skall bli meningsfull är dock att den har ett program att utgå ifrån. Ett program har sammanställts i ”Växjö Simarena. Badutredning 2017.11.30”. Detta måste diskuteras och kompletteras.

quote
Behövs till exempel 1 500 åskådarplatser (kostar mycket och används lite).

Behövs till exempel 1 500 åskådarplatser (kostar mycket och används lite).

Av programmet bör också framgå att ”simverksamheten skall kunna fortgå under om- och tillbyggnadsfasen”.

Man bör i programskedet inte begränsa utredningen till simhallsfastigheten (Simhallen 2) utan även se vilka möjligheter som öppnar sig om man även har tillgång till fastigheten Sjöbacka 1.

Ta också med möjligheten att inkludera ett kallbadhus i detta projekt. Ett önskemål från en stor grupp Växjöbor. En symbol för det rena vattnet och också ett sätt att marknadsföra Växjö som miljökommun. I sammanhanget en liten tilläggskostnad.

Välj arkitekttävling framför markupplåtelsetävling.

I en arkitekttävling (parallellt uppdrag) lyfter man fram platsens möjligheter (funktionella och gestaltningsmässiga). I en markupplåtelsetävling lyfter man fram platsens ekonomiska potential. Hur många kvadratmetrar kan man få plats med. Detta brukar resultera i en hög exploatering. Högt och tätt.

Bjud in minst tre arkitektkontor att komma med idéförslag utifrån ett väl genomarbetat program. Med den genomlysningen av platsen kan man sedan justera detaljplanen så att projektet blir genomförbart.

När vi häromdagen ställde frågan till stadsarkitekten, Henrik Wibroe, vad hans roll i den kompletterande utredningen var, svarade han att han inte var inkopplad. Märkligt.

När det gällde det nya kommunhuset kände sig stadsarkitekten (enligt intervju i Smålandsposten) tvungen att säga ”stopp och belägg”. Ta med honom tidigt i utredningen, så slipper han kanske göra samma sak en gång till.

”Vid varje bygge är det nödvändigt att aktgiva på trenne ting utan vilka ingen byggnad förtjänar att prisas. Dessa äro: nyttan, hållbarheten och skönheten.” Så formulerade sig Andrea Palladio, redan på 1500-talet. Det gäller i högsta grad fortfarande.

Simhallen skall vara funktionell, den skall utformas så att den håller i minst 100 år (klimatet tål inte att vi hanterar byggnader som förbrukningsvaror) och om- och tillbyggnaden skall gestaltas med respekt för platsen och Åke E Lindqvists byggnad.

Jonas Yngström och Olof Thedin