Annons

Låt inte våra demenssjuka betala för tidigare slarv

I april 2016 deklarerades att Uppvidinge kommun var skuldfritt. Fyra år senare är det ekonomiska läget så pass illa att delar av äldreomsorgen planeras att läggas ner.
Insändare • Publicerad 22 maj 2020 • Uppdaterad 4 juni 2020
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Låt ekonomin komma i balans med stor eftertanke och låt inte våra svagaste medborgare betala notan”, skriver Sandra Strid.
”Låt ekonomin komma i balans med stor eftertanke och låt inte våra svagaste medborgare betala notan”, skriver Sandra Strid.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kommunen har en välkänd problematisk geografi med stor yta och långa avstånd mellan orterna vilka är utplacerade längs kommungränserna. Det kräver särskild hänsyn till att bevara samhällsservicen i de fyra kommundelarna.

Socialnämndens beslut att lägga ner Solgården inklusive demensavdelningen Solglimten får stora negativa konsekvenser för området Norrhult-Klavreströms befolkning, unga som gamla.

Annons

Nedmonteras äldreomsorgen kommer den aldrig att komma tillbaka. Tryggheten i att få bo kvar på sin ort nära sin familj och att få behålla sin anhörig nära när det inte längre är hållbart att bo hemma.

Att framtiden innebär att anhöriga till demenssjuka kommer ha 8 mil tur och retur (eller 150 minuters restid med nuvarande kollektivtrafik) för att besöka sina anhöriga ger självklart stor desperation bland ortsborna. För att äldre anhöriga ska ha möjlighet att besöka sina älskade föreslås en ringlinje. Denna ringlinje har det pratats om sedan minst 15 år tillbaka och har fortfarande inte kommit i trafik.

Kommunen lånar 100 miljoner och glädje utbrister när vi äntligen blir lovade en ny förskola (nu runt 20 barn/avdelning - läget är akut). Strax därefter kommer detta besked om nedläggning som dessutom innebär att planerna kring en nybyggd förskola pausas och föreslås att inhysas i gamla äldreboendet, som också planeras omvandlas till trygghetsboende?

Många av oss har frågor kring hur planeringen egentligen ser ut och om man verkligen inser vilka långtgående konsekvenser det blir av besluten.

Vi bor i en glesbygdskommun där skola och vård blir extra dyr och det måste få kosta! Låt ekonomin komma i balans med stor eftertanke och låt inte våra svagaste medborgare betala notan.

Sandra Strid, Klavreströmsbo och anhörig

Annons
Annons
Annons
Annons