Låt oss kämpa för strandskyddet

Replik Artikeln publicerades

I lördagens Smålandsposten ondgör sig Catharina Winberg (M) och Anna Tenje (M) över strandskyddslagen. Den försvårar planeringen och byggandet av nya bostäder, menar de. Syftet med lagen är att den SKA försvåra möjligheterna att bygga nära vatten.

”Reglerna ska vara fyrkantiga, det ska inte vara ens bekantskapskrets eller en tjock plånbok som ska avgöra vem som får eller inte får bygga strandnära”, skriver Bertil Andersson.
Foto: Emelie Olsson
”Reglerna ska vara fyrkantiga, det ska inte vara ens bekantskapskrets eller en tjock plånbok som ska avgöra vem som får eller inte får bygga strandnära”, skriver Bertil Andersson.

Catharina Winberg (M) och Anna Tenje (M) menar att tillväxten hämmas av fyrkantiga regler som inte är skrivna för sin tid.

Reglerna ska vara fyrkantiga, det ska inte vara ens bekantskapskrets eller en tjock plånbok som ska avgöra vem som får eller inte får bygga strandnära.

Inte ens Greta Thunberg, som på alla sätt är en klok person som världens ledare lyssnar på, får handla på systembolaget. Det kan man ju tycka är gammaldags och fyrkantigt men jag tycker regler ska vara tydliga och gälla lika för alla.

Syftet med strandskyddslagen är att långsiktigt trygga allmänhetens tillgång till strandområden och att bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet på land och i vatten.

Att försvara dessa världen tycker Catharina Winberg och Anna Tenje är att på ett omotiverat sätt försvåra nybyggnation?

Enligt dem har SKL gjort en undersökning som visar att 90 procent av kommunerna upplever att strandskyddet försvårar bostadsbyggandet. Om man tänker att alla dessa kommuner har fyra vattennära områden som de vill bebygga så skulle en uppluckring av lagen innebära att det skulle börja byggas vid mer än 1 000 sjöar i Sverige. Hemsk tanke, men detta är vad moderaterna vill.

Så när Catharina Winberg och Anna Tenje talar om en blomstrande utveckling för landsbygden är det helt andra världen en de som har med djur och natur som duon menar. Att det skulle byggas till rimligare kostnader vid våra stränder, som skulle gynna vanligt folk tror jag är en utopi. Det skulle snarare bli de som drar nytta av slopandet av värnskatten som skulle gynnas. Man har ju inte lyckats bygga till rimliga kostnader i Växjö tätort.

Tack vare strandskyddet har vi i dag möjlighet att promenera längs stränderna, bada, fiska, åka skridskor och göra strandhugg från båt. Låt oss kämpa för att behålla dessa rätigheter.

Bertil Andersson