Miljöpartiet inser att tider förändras

Nej, Sverigedemokraterna är inte alls framåtsträvande, som Christer Svensson (SD) skriver den 4 mars. I stället vill SD att allt ska vara som det en gång var. Miljöpartiet de gröna däremot inser att tider förändras.
Replik • Publicerad 6 mars 2020
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Att nya produkter behöver produceras klimatsmart och att avfall och plast i haven måste minska. Då behöver företagen hänga med och precis som vd:n för Bengt Lundin AB i Arvika säger: ”Vi måste hitta nya lösningar, andra typer av påsar och andra marknader.”

Så arbetar kloka företagare när efterfrågan på exempelvis plastpåsar minskar. Noteras kan ju att efterfrågan redan minskat ordentligt, alltså innan skatten införs. Enskilda människor, butiker och andra företag har insett att den enorma konsumtion av plastpåsar vi haft helt enkelt inte är hållbar.

Miljöpartiet de gröna är synnerligen företagarvänliga och därför samarbetar vi med näringslivet för att finna nya lösningar. Industriklivet pågår som bäst och kommer att skapa en livskraftig och klimatsmart svensk industri. SD ser hellre att vi blir omsprungna av andra som fattat galoppen och ställer om sin produktion i tid. Det är korkat.

Magnus P. Wåhlin (MP)

Debatten om skatten på plastpåsar går vidare.
Debatten om skatten på plastpåsar går vidare.Foto: Fredrik Sandberg/TT