Annons

Mycket fokus på perifer fråga

Man kan välkomna en diskussion om Linné och vilja inleda en dialog rörande sakfrågan men man kan också tycka att det är deprimerande att en oerhört perifer fråga återigen tar en oproportionerligt stor plats i samhällsdebatten.
Debatt • Publicerad 27 juni 2020
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Glädjande nog tycks den svenska offentligheten hittills hanterat frågan på ett mycket bra sätt. Självklara resonemang som att det är omöjligt att döma historiska personer utifrån dagens värderingar och att frågan som nu diskuteras är en mycket liten del i Linnés sammantagna forskargärning har lyfts.

Och vilka är nu de som man ska inleda en dialog med? Det sägs att några tusen personer skrivit under ett upprop. De organisationer som jag hittills sett tagit ställning för nedtagande av statyer är Afrosvenskarnas Riksförbund, som förutom att hylla Robert Mugabe och fuska med medlemstal mest är kända för kampanjen mot glassen Nogger, och den våldsbejakande vänsterextremistiska gruppen AFA. Jag ser inte att det skulle vara meningsfullt att inleda någon dialog med någon av dessa båda organisationer.

Annons

Jag är ändå optimist och hoppas att något gott ändå kan komma ur det här. Kanske börjar vi diskutera de 40 miljoner människor som i dag bedöms leva under slavliknande förhållanden och kanske, kanske det nämns i någon bisats att de länder som gör mest för att bekämpa dagens slavhandel är Nederländerna, USA, Storbritannien, Sverige och Belgien i nämnda ordning.

Jon Malmqvist (KD)

Annons
Annons
Annons
Annons