Annons

Myter om Sverigedemokraterna

Många sympatisörer till Sverigedemokraterna (SD) verkar leva i en föreställning i att politiska partier ska ha inflytande utifrån sin storlek. En offermyt är att de är utsatta för mobbing eftersom andra partier inte pratar med dem.
Insändare • Publicerad 17 februari 2020
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Såvitt känt så är SD representerade i alla utskott i riksdagen och där har de väl samma möjlighet som andra partier att yttra sig. Som tur är så är partiledaren Jimmie Åkesson mer förtrogen med demokratins spelregler och brukar säga, för att få ett säkert inflytande behövs 50,1 av rösterna i ett val.

Politiska partier brukar ha en egenhet att de samarbetar med partier de kan komma överens med om sakpolitiskt. Denna brist på kunskap om demokratiska grundregler kanske den nystartade konservativa tankesmedjan med Mattias Karlsson i spetsen kan motverka.

Annons

För övrigt är det ett intressant nytt politiskt landskap som tar form i riksdagen. Vänsterpartiet gör gemensam sak med Moderater och Kristdemokrater och SD får vara med på ett hörn. Detta vill dock inte V kännas vid att SD-röster behövs för att få igenom förslag i riksdagen. Att M, KD och SD är väldigt överens att få bort regeringen med den sämsta statsministern i modern tid (enligt M) är inte så förvånande. Ebba Busch sa – ”bara, avgå vi är beredda att ta över”. Så är det då dags för konservativ regering med stöd av Vänsterpartiet? Vem såg det komma?

Moderatledaren Ulf Kristersson är väl den ende statsministerkandidat som blivit nedröstad två gånger i samma mandatperiod. Ilskan mot Centerpartiet och hämndlusten gör att man kan förmoda att M kan ta stöd av själve Belsebub för att få sin hämnd på Annie Lööf.

Jan Svensson

”Många sympatisörer till Sverigedemokraterna (SD) verkar leva i en föreställning i att politiska partier ska ha inflytande utifrån sin storlek”, skriver Jan Svensson.
”Många sympatisörer till Sverigedemokraterna (SD) verkar leva i en föreställning i att politiska partier ska ha inflytande utifrån sin storlek”, skriver Jan Svensson.Foto: Janerik Henriksson/TT
Annons
Annons
Annons
Annons