GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nej till vindkraft som granne

Globala företag och höga politikers uttalanden måste faktagranskas.
Debatt • Publicerad 6 april 2020
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Föreningen Vi i Uppvidinge vill inte ha vindkraft som granne.
Föreningen Vi i Uppvidinge vill inte ha vindkraft som granne.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

19 oktober 2019 skriver ett antal högt uppsatta socialdemokrater i länet i Smålandsposten om grön energi och den 10 mars uttalar Stena Renewabele sig om startskott för vindkraften i Uppvidinge.

Båda artiklarna innehåller faktafel och det är på detta sätt misstron till vår media uppstår.

Socialdemokraterna avser att lösa framtidens energiförsörjning med vindkraft som bara ger ström under 30 procent av tiden. Varför talar man inget om att det behövs en ersättningskraft när det inte blåser? Denna kraft kan komma från vatten- eller kärnkraft så länge den räcker till men sen måste tysk/polsk/dansk kolkraft importeras. Den är brun. Vattenfall har kommit fram till att vindkraft släpper ut mest koldioxid per kWh jämfört med annan svensk elproduktion. Mera vindkraft ger mera koldioxid.

Det finns ingen teknik för att återvinna vingarna som väger 10-20 ton styck. Mala sönder och deponera på soptippen eller bränna upp dem och släppa ut massor med koldioxid?

Vad ska göras med de enorma betongfundamenten? Betong kan förorena dricksvattnet.

Ingen kan förneka att vindkraftverk urskiljningslöst dödar fåglar, fladdermöss och insekter.

Är detta grönt? Forskning visar entydigt att vindkraft genererar både ohörbart och hörbart buller som är skadligt för närboendes hälsa. Detta vet Socialdemokraterna mycket väl om men struntar i alla hälsorisker. Kommunens uppgift är att värna om innevånarnas hälsa. Detta är inte skönt!

Stena anger att en elanslutning till det regionala kraftledningsnätet verkar vara möjlig 2022. Det banar det väg för vindkraften i Uppvidinge.

Men innan skottet går så måste alla tillstånd vara klara. Så är det inte. Elledningarna har inte klara tillstånd, hur kan det då vara möjligt med elanslutning? Byggnationerna av vindparkerna har dröjt så länge att tillstånden håller på att gå ut. Förlängning av tillståndstiden är inte klara. 47 verk ska byggas i Tvinneshedaparken har Stena bestämt. Men här finns inte heller något tillstånd. Det gick ut 2017.

Därtill krävs tillstånd för fornlämningar, vattenverksamhet och dispens från strandskyddet. Avverkningsbeslut att ta ner skog och förbereda marken har fått grönt ljus av Skogsstyrelsen säger Stena vidare. Men så länge som averkningsanmälningar inte finns på Skogsstyrelsen så är det rött ljus. Så nog återstår en del innan vi hör knallen från startskottet.

Är all så kallad förnybar energi alltid av godo?

Produktion av förnybar energi är inget självändamål. Det måste finnas skäl som kan påvisas vara av godo för samhället. Annars blir det bara till nytta för Stenas plånbok. Detta kommer sällan fram i media. Nyttan med vindkraft måste överväga den miljöförstörelse som den orsakar: Ohälsa av hörbart/ohörbart ljud, försämrad boendemiljö, dödande av fåglar och insekter, påverkan på mikro- och makroklimatet och omkringliggande fastigheter som kan bli osäljbara.

Vindkraft är av godo först när nyttan överstiger onyttan. Det har Stena ännu inte kunna påvisa.

Vindkraft som granne? Nej tack! Biologisk mångfald? Ja tack!

Föreningen Vi i Uppvidinge, Kennet Karlsson, Bengt Svensson