Nu har ni chansen – tänk om och gör rätt

Debatt ,

Jag ställer nu frågan till regionstyrelsens ordförande Mikael Johansson, Moderaterna. Är det nu regionstyrelsens arbetsutskott tänker om gällande OB-bonusen? Det skriver Jennie Axelsson, vice ordförande Kommunal Hälso-, sjukvård och trafik Kronoberg.

Jennie Axelsson, vice ordförande, tycker det är dags att regionstyrelsens arbetsutskott tänker om gällande OB-bonusen.
Foto: LEIF R JANSSON / TT
Jennie Axelsson, vice ordförande, tycker det är dags att regionstyrelsens arbetsutskott tänker om gällande OB-bonusen.

Beslutet om att skjuta upp avtalsförhandlingarna är taget. Detta är det enda rätta, enligt min åsikt. Sverige och omvärlden har stannat upp. Vi lever i en tid som ingen var förberedd på och mycket kastas omkull. Men nu, mer än någonsin, förlitar sig Sverige på Kommunals yrkesgrupper.

Vad det gäller oss som personal inom hälso- och sjukvård finns det inte någon större oro för om vi kommer att få ha kvar våra jobb efter den här krisen. Vi behövs och vi kommer att behöva bli ännu fler framöver. I skrivande stund tillhör inte Region Kronoberg en av de hårdast drabbade regionerna. Men oron hos personalen om hur det ser ut om inom några dagar, veckor eller kanske en månad finns ändå.

Vi går till våra jobb, sköter om våra patienter och detta oavsett om de har smittats av covid-19 eller ej. Vi utför våra arbetsuppgifter, tar extra pass vid behov och rättar in oss i arbetsgivarens led. I det ledet står ofta Kommunals yrkeskategorier först. Vi tar emot patienter, registrerar dem, pratar med dem, tar kontroller och så vidare.

I sociala medier kan man läsa om glada tillrop och olika sätt där allmänheten tackar vårdpersonalen för våra insatser. Detta är underbart att läsa, äntligen får våra yrkeskategorier ta lite plats. Men nu funderar jag på: När kommer tacket från arbetsgivaren?

Om några dagar går det avtal där Kommunals yrkesgrupper har fått ett tillägg på sitt OB ut. Om några dagar är det endast vissa yrkeskategorier (sjuksköterskor, medicinska sekreterare och biomedicinska analytiker) som får ta del av OB-tillägget.

Från Kommunals sida har vi varit tydliga i denna fråga – ALLAS LIKA VÄRDE. Vi är alla en viktig del i våra 24/7 verksamheter. Det sliter lika mycket på en undersköterska/skötare att jobba natt som det gör på en sjuksköterska. Det är lika jobbigt att lämna sin familj för att gå till jobbet på julafton för en lokalvårdare som för en medicinsk sekreterare. Ändå har alliansen, med stöd av SD, i region Kronoberg valt att bara premiera vissa yrkesgrupper.

Avtalsförhandlingarna är uppskjutna, löneökningen som vi årligen hoppas på läggs på is. OB-bonusen dras in. Ändå jobbar Kommunals yrkeskategorier på som vanligt, eller kanske snarare hårdare än vanligt. När andra jobbar hemifrån och lägger ut bilder på en dator och kaffe i solen går vi till våra arbetsplatser där risken att träffa på en person som är smittad med covid-19 förmodligen är betydligt större än på andra arbetsplatser. Men vi gör det, vi sätter patientens bästa först, och kämpar på som vanligt.

Jag ställer nu frågan till regionstyrelsens ordförande Mikael Johansson, Moderaterna. Är det nu regionstyrelsens arbetsutskott tänker om gällande OB-bonusen? Är det nu man får upp ögonen för hur viktiga även Kommunals yrkeskategorier är för att vårdkedjan med patienten i fokus ska hålla ihop? Är det nu ni tänker om och gör rätt?

Styrelsen för Kommunal Hälso-, sjukvård och trafik Kronoberg genom Jennie Axelsson, vice ordförande