Annons

Nu sänker vi återigen pensionärsskatten

Vi socialdemokrater värnar Sveriges äldre. Därför sänker vi nu återigen skatten för landets pensionärer, samt höjer garantipensionen med 200 kronor i månaden. Förbättringarna kommer en och en halv miljon av landets pensionärer till godo.
Publicerad 8 januari 2020
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Helena Landstedt/TT

Bakgrunden till att Sveriges pensionärer betalar mer i skatt än de som jobbar är att Moderaterna under sin regeringstid införde ett antal jobbskatteavdrag. De sänkte skatten på inkomst från arbete, utan att göra motsvarande på inkomst från pension.

Vi socialdemokrater anser att detta är orättvist. Pension är uppskjuten lön, och ska därför inte beskattas annorlunda. Därför har vi flera gånger sänkt skatten för pensionärer sedan vi tillträdde 2014.

Annons

Under förra mandatperioden tog vi bort skillnaden i beskattning för alla med pensioner till 17 000 i månaden. I och med nästa års budget tar vi nästa steg och sluter skatteklyftan för många av dem med något högre pensionsinkomster.

Hade inte M, KD och SD förra året drivit igenom sin servettskiss till budget så hade hela skatteklyftan mellan lön och pension i och med årets budget varit borttagen. Men skillnaden ökade igen då den högerkonservativa budgeten innehöll ett sjätte jobbskatteavdrag. Detta är en viktig konsumentupplysning till Sveriges pensionärer.

Men vi sänker inte bara skatten för pensionärer, utan vi höjer också garantipensionen med 200 kronor i månaden. Så ser vi till att de pensionärer som har det allra sämst ställt får det lite bättre. Dessutom höjer vi taket i bostadstillägget. Sedan tidigare har vi förbättrat för pensionärer fyrdubblat tandvårdsbidraget för alla över 65 år samt gjort besök i öppenvården avgiftsfritt för alla över 85 år.

I vårt starka samhälle ska den som jobbat ett helt liv kunna leva på sin pension. Allt annat vore ovärdigt. Därför kommer vi socialdemokraterna fortsätta att kämpa för Sveriges pensionärer.

Monica Haider (S), riksdagsledamot, ClasGöran Carlsson (S), riksdagsledamot

Annons
Annons
Annons
Annons