Annons

Nya kommunhuset – en potentiell smittohärd

Stations- och kommunhusets framskridna bygge fortgår i oförminskad takt. Med nedtagande av den stora tältduken går vi in i nästa fas.
Debatt • Publicerad 4 april 2020
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Budgeten för Växjös nya kommunhus ser ut att hålla tills inflyttningen är klar nästa år. Men om det nya kommunhuset gör oss mer sjuka än det gamla är frågan hur stor vinsten i slutändan blir?”, skriver Christer Svensson (SD), politisk sekreterare.
”Budgeten för Växjös nya kommunhus ser ut att hålla tills inflyttningen är klar nästa år. Men om det nya kommunhuset gör oss mer sjuka än det gamla är frågan hur stor vinsten i slutändan blir?”, skriver Christer Svensson (SD), politisk sekreterare.Foto: Lars-Göran Rydqvist

Ytan av själva kommunhuset som byggs kommer att bli mindre än vad det nuvarande är. Det beror i sin tur på att kontoren försvinner och medarbetarna och politikerna kommer att befinna sig i öppna landskap.

Det nya kommunhuset tillhör morgondagens aktivitetsbaserade kontor, där medarbetarna flyttar runt mellan olika platser beroende på arbetsuppgift. Där lokalkostnaden blir lägre. För framtidens arbetsplats bör man väga in smittorisken när kontorslandskap byggs. Det är många parametrar som vägs in men frågan är om man tog hänsyn till smittorisk och pandemier? I dessa virustider är ämnet högaktuellt.

Annons

Jag är väl medveten om att mina företrädare i SD var frånvarande när beslut om stations- och kommunhus under förra mandatperioden skulle beslutas och ska därför inte vara allt för negativ i min insändare.

Uppmaningen idag är att arbeta hemifrån om det är möjligt. Skälet är så klart att minimera smittspridningen. När vi återgår till våra dagliga rutiner måste arbetsplatsens skydd mot smittspridning få högre prioritet.

Budgeten för Växjös nya kommunhus ser ut att hålla tills inflyttningen är klar nästa år. Men om det nya kommunhuset gör oss mer sjuka än det gamla är frågan hur stor vinsten i slutändan blir?

Christer Svensson (SD), politisk sekreterare

Annons
Annons
Annons
Annons