Annons

Nya sjukhuset i Växjö bör inte byggas

Nya sjukhuset i Växjö bör inte byggas – ekonomin har helt förändrats i stort hela världen. Det kommer att ta många år att få balans liknande vi hade före coronavirusets utbrott.
Insändare • Publicerad 3 april 2020
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Åke Andersson tycker inte att det ska byggas ett nytt sjukhus i Växjö just nu, då ekonomin förändrats helt i världen.
Åke Andersson tycker inte att det ska byggas ett nytt sjukhus i Växjö just nu, då ekonomin förändrats helt i världen.Foto: Claudio Bresciani/TT

I denna situation anser jag det helt felaktigt att fortsätta med planerna att bygga ett nytt sjukhus. Med minskande aktivitet i många länder, kommer Sveriges ekonomi att försämras. Det blir högre arbetslöshet i Sverige, då exporten minskar på grund av att de flesta länderna har minskad köpkraft.

Vill nämna några siffror rörande byggande av nytt sjukhus i Växjö: Preliminära siffror har lämnats på 4,5 miljarder, ibland 5,5 miljarder. Det blir en lånebubbla då man inte kan räkna med ökade skatteintäkter. Den kommer om cirka sju till åtta år, att spricka.

Annons

Skriver det här i första hand för jag vet att kommande generationer i Kronobergs län får det svårt med ekonomin. Renovera försiktigt det nuvarande sjukhuset de närmaste åren. När ekonomin om förhoppningsvis några år bli bättre, kan man bygga ett nytt höghus på nuvarande sjukhustomten mitt emot akutmottagningen. Med plats för nya behandlingsmetoder och reservplatser för kommande sjukdomars bekämpande.

Åke Andersson, Växjö

Annons
Annons
Annons
Annons