Nytt scenkonsthus behövs i Växjö

Replik Artikeln publicerades

Liberalerna är övertygade. Regionteatern Blekinge Kronoberg och Växjö behöver ett nytt scenkonsthus, skriver Yngve Filipsson (L) och Gunnar Nordmark (L).

Bild från föreställningen ”Älskade Araby”.
Foto: Ebba Sund
Bild från föreställningen ”Älskade Araby”.

I en engagerad insändare med rubriken ”Vilken fest” i Smålandsposten den 13 mars berättar Olof Thedin, om hur han upplevt Regionteatern Blekinge/Kronobergs uppsättning av Thomas Vinterbergs ”Festen”. Han avslutar bland annat med ”Att Regionteatern kan producera en föreställning av den här kalibern borde övertyga varje politiker i Växjö om att vi måste våga satsa på ett nytt scenkonstens hus.”

Vi Liberaler i Region Kronoberg och i Växjö kommun är redan övertygade. Regionteatern Blekinge Kronoberg och Växjö behöver ett nytt scenkonsthus.

I vår har Regionteatern producerat två föreställningar, som är långt utöver det vanliga. Förutom ”Festen” är det också ”Älskade Araby”. Båda föreställningarna har fått lysande kritik och de spelas för fullsatta hus.

Regionteatern Blekinge/Kronoberg har en viktig uppgift när det gäller att låta människor möta och utöva scenkonst och annan kultur, inte bara i Växjö, Kronoberg och Blekinge, utan i hela södra Sverige.

Det uppdraget försvåras i dag kraftigt, av de mycket stora brister i tillgänglighet och arbetsmiljö som finns i Regionteaterns lokaler i Växjö. Nu görs på initiativ av bland andra Liberalerna i Region Kronoberg och i Växjö kommun en genomgång, av hur man ska kunna rätta till de värsta bristerna när det gäller nuvarande lokaler, men det räcker inte.

Vill vi i Växjö även i framtiden se föreställningar som ”Festen” och ”Älskade Araby”, eller uppleva högkvalitativa dansföreställningar behöver Växjö ett nytt scenkonsthus.

Yngve Filipsson, gruppledare för Liberalerna i Region Kronoberg

Gunnar Nordmark, gruppledare för Liberalerna i Växjö kommun