Annons

Omoralisk besparing i Tingsryds kommun

Läser insändaren från FUB:s Kennerth Björn om habiliteringsersättning. Det är glädjande att fler tar upp ämnet om den beslutade indragningen av habiliteringsersättningen för barn och ungdomar i Tingsryds kommun.
Debatt • Publicerad 25 maj 2020 • Uppdaterad 4 juni 2020
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Jag tog upp frågan vid förra veckans kommunstyrelse och ställde då ett yrkande på att det beslutet skulle upphävas vilket inte var möjligt för kommunstyrelsen att göra då den beslutats av vård- och omsorgsnämnden.

Ordföranden i den nämnden, Magnus Carlberg (S), informerade om att man i veckan skall ta upp frågan om att ge en liten sommarbonus i stället som kompensation.

Annons

Jag var själv inte medveten om att habiliteringsersättningen betalas av staten, har trott att det var en frivillig insats från kommunen och att den finansierades av det legoarbete som dessa ungdomar/vuxna gör på sina arbeten.

Det rör sig om 1 050 kronor per månad men det är mycket pengar för den som har 7 343 kronor från Försäkringskassan och en hyra på 4 984 kronor, som min dotter har. Hon har alltså 3 409 kronor att betala el, mat (som blivit dyrare på dagliga verksamheten genom den höjning som gjorts av kommunen). Den skall även räcka till tv avgifter, skor, kläder, rese kostnader, sjukvård och om det blir något över till en bio eller annat nöje någon gång.

Nu har min dotter det bra ställt då hon fick försäkringspengar efter en trafikolycka men det finns andra som inte har den tillgången och då får de det svårt att få ekonomin att hålla.

Habiliteringsersättningen är en viktig del för dessa människor.

Tingsrydsalternativet har ingen representation i vård- och omsorgsnämnden så våra möjligheter att påverka är små. Vi ställer vårt hopp till att något parti som har sunda värderingar och moral tar upp frågan igen och att man återtar beslutet om indragning.

Detta speciellt då det verkar som att kommunen redan har tagit emot dessa pengar från staten. Jag har svårt att förstå varför man mot bakgrund av detta försöker göra besparingen över huvud taget, det är omoraliskt och fel.

Björn Hvornum, partiledare Tingsrydsalternativet

Björn Hvornum, Tingsrydsalternativet, är kritisk till den beslutade indragningen av habiliteringsersättningen för barn och ungdomar i Tingsryds kommun.
Björn Hvornum, Tingsrydsalternativet, är kritisk till den beslutade indragningen av habiliteringsersättningen för barn och ungdomar i Tingsryds kommun.Foto: Lena Gunnarsson
Annons
Annons
Annons
Annons