1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Omsorgen i Växjö är en enda stor skandal

Vem vågar bli gammal i Växjö? Men alternativet..? Bedrövande och skrämmande skriver Elsa Jönsson, vice ordförande PRO Bergunda-Öjaby-Sandsbro, om äldreomsorgen i Växjö. Politikern Carin Högstedt (V) skriver också om den för gamla och sjuka olyckliga vården. Och det skriver jag under på.
Stefan Leo är mycket kristik till hur politikerna sköter äldreomsorgen i Växjö kommun.
Foto: Christine Olsson/TT

Efter mycket sorg, vrede och uppgivenhet orkar jag nu ta upp vad som hände min gamle far – och oss närmaste.

Han ville i det längsta stanna hemma, men vi som bodde närmast och som regelbundet var hos honom förstod att han inte klarade sig efter 90 år fyllda.

Varken mathållning eller hygien fungerade och jag fick se min starke far degenera - kraftigt.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Den stora skandalen var att alla, säger alla, så kallade ansvariga inte var just ansvariga. Alla skyllde på alla, eller hänvisade till den och den i en lång rad.

Under flera år sysslade jag med möten, telefonsamtal och brevskrivelser – utan framgång. Stor frustration, sorg och vrede.

Antingen var inte den ansvarige inne. Eller så blev jag hänvisad till en annan mellanchef, som i sin tur hänvisade till en annan mellanchef, som i sin tur hänvisade till en MAS (medicinsk ansvarig sjuksköterska) eller en PAS (patientansvarig sköterska). Andra gånger var de på kurs eller hade semester - alla dessa mellanchefer som inte tog något ansvar och som var väldigt svåra att få tag på.

Överallt var det som att stånga huvudet i väggen.

När jag bestämt bad en sköterska om hjälp med att få honom till ett äldreboende eftersom han inte klarade sig själv och jag hade varken tid , utbildning eller ork till att sköta honom, svarade hon: ”Jo, men det är inte så lätt. Han är ju så bestämd med att vara hemma i huset. Vi får lirka med honom.”

Nu är det för sent att lirka; för något år sedan blev han lagd i graven!

Vid samtal med en (!) ärlig person inom omsorgen fick jag veta att många i hemtjänstpersonalen inte alls hade någon utbildning i att bemöta äldre dementa.

Man tar sig för pannan!

Vill politikerna se sina föräldrar eller sig själva på ålderns höst bli omhändertagna av outbildad personal och inte få sin nödvändiga medicin?

Sorgligt att läsa är också Ulf Hedin (M), Anna Zelvin (KD), Margareta Jonsson (C), Lars Rejdnell (L) och Gunnel Jansson (MP) svar i fredagens Smålandsposten. Det är fullt av blaj blaj, det vanliga politikertjatet om ”utredningar, kvalitetssäkring, analysteam, fokusutredning, uppföljning.”

Sedan har de mage att skriva att bara de får veta om kvalitetsbrister så kan de ”vidta åtgärder.”

Men vad tusan, har de inte redan koll på sin verksamhet?

Min far, en av alla dem som byggde folkhemmet och som alltid betalade sin skatt och som trodde på samhällets stöd när han behövde det, fick ramla och skada sig i sitt kök innan han fick adekvat vård – på sjukhuset. Då vägde han 50 kg!

I ett köksskåp fann jag många piller som han skulle ha fått i sig – men ingen, inte en enda från ”omsorgen” kollade så att han verkligen svalde sina nödvändiga mediciner.

Senare dog han i lunginflammation.

Så politiker, ta ert ansvar och var ärliga: Erkänn era stora brister och avgå!

Jag och många med mig vill inte låta denna skandal få fortsätta med fler äldre och sjuka som får ett par-tre (!) minuters besök av outbildad personal och serveras skräpmat som många bara kastar.

Låt oss läsa i Smålandsposten: ”Vi avgår. Vi klarade inte jobbet!"

Kanske ger det någon röst i nästa val.

Stefan Leo, en mycket besviken anhörig som oroas över samhällsavvecklingen

Läs mer

SMP granskar • Vårdboendet förblir stängt

Jerry Carlqvist efter den massiva kritiken mot Rosenhill: ”Jag gillar inte att smita ut bakvägen”

IVO:s beslut att stänga Rosenhill kom som en chock. Nu har Jerry Carlqvist bestämt sig för att reda ut problemen.

Fotboll

Öster kryssade mot Dalkurd

Öster fortfarande utan förlust.

Camping

Campingen igång – utan någon ny arrendator

Björkåkra camping i Åseda har öppet i sommar som vanligt - tack vare en lösning med sommarjobbare.

Miljö

Fyrfack närmar sig – rena fakta lyfter kommunen

Med införandet av fyrfackskärl och nya rutiner lär behovet av återvinningsstationer minska. Förhoppningsvis också nedskräpningen.

Ledare

Från Rowling till Berry

Kön är något mer beständigt än en subjektiv upplevelse av könstillhörighet.

Kampanj

Testa SMP digitalt: 3 månader för 3 kronor

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se och våra specialsajter.