Annons

Oordning med Älmhults skolor

Det var med förvåning jag i Smålandsposten den 14 januari tog del av nyheten att Elmeskolans elever i Älmhult ska flytta till en ny modulskola i augusti i år. Det hela ska ha sin bakgrund i en rekordartad ökning av elevantalet.
Insändare • Publicerad 17 januari 2020
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Elmeskolan rymmer idag både ”Elmeskolans vanliga elever” och även Internationella skolans och Internationella förskolans elever.

Nu ska Internationella skolan och dess förskolas elever fortsätta sin skolgång i Elmeskolans byggnad och ”Elmeskolans vanliga elever” flytta till en modulskola.

Annons

Det framgår dock inte helt vilka elever det är som ökat lavinartat i antal, eller om det är det totala antalet elever i sig som föranleder flytten.

De siffror som presenteras förefaller röra ”Elmeskolans vanliga elever”, alltså att det är dessa som ökat snabbt i antal. Vad som går att utläsa är att ”Elmeskolans vanliga elever” nu uppgår till 250 stycken och att Elmeskolan är byggd för att hysa 800 elever.

Jag har svårt att tro att internationella skolan inklusive internationella förskolans elevantal tillsammans uppgår till över 500 stycken, men jag kan ha fel. Är den internationella verksamheten inte så stor borde det inte ens vara ett bekymmer i nuläget, vilket ska behöva åtgärdas år 2020. Om fallet är sådant att den internationella verksamheten är så stor synes det mig lämpligare att delar av den internationella verksamheten flyttas till modulskolan.

Vad som tydligt går att utläsa är att ”Elmeskolans vanliga elever” idag är placerade på Elmeskolan av geografiska skäl, det vill säga att de bor i närområdet.

Modulskolan ska uppföras för en tvåårsperiod och därefter, enligt Smålandsposten, planeras dessa elever flyttas till Västra Bökhult. Det förefaller mig oerhört opraktiskt då Västra Bökhult ligger på andra sidan tätorten.

Vad grundar Älmhults beslutfattare detta beslut på? Varför låter man inte istället internationell verksamhet flytta till modulskolan då dess elever bor utspridda i Älmhults kommun?

Hur man än vänder och vrider på det blir det naturligtvis negativa effekter för vissa barn och föräldrar, men med den lösning som presenterats av Älmhults beslutsfattare kan man räkna med negativa effekter för varenda elev som räknas till ”Elmeskolans vanliga elever” då de ska behöva transporteras till andra sidan Älmhult varenda skoldag i framtiden.

Undrande Älmhultsbo

Signaturen ”Undrande Älmhultsbo” skriver om skolan i Älmhults kommun.
Signaturen ”Undrande Älmhultsbo” skriver om skolan i Älmhults kommun.Foto: Alexander Olivera/TT
Annons
Annons
Annons
Annons