1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Rädda kulturskolan i Uppvidinge kommun

”Vi vill att en ordentlig ekonomisk analys och en långsiktig konsekvensanalys görs, innan detta ens ska komma upp till kommunfullmäktige för beslut”, skriver dagens debattskribenter angående förslaget att helt lägga ner Kulturskolan i Uppvidinge kommun.
Kulturskolan i Uppvidinge är viktig av många olika anledningar, anser dagens debattskribenter.
Foto: Henrik Montgomery/TT

När ledamöterna i barn- och utbildningsnämnden tog beslutet att lägga ner kulturskolan reserverade sig santidigt alla ledamöter mot beslutet. Innebär det då att de försöker frånsäga sig ansvar eller är det så illa att de inte tror på att det är en bra idé?

Hur ska kommunfullmäktige, med detta vaga underlag, kunna ta ett sådant otroligt genomgripande förslag på allvar och kunna ta beslut, när varken riktiga konsekvensanalyser eller långsiktiga ekonomiska kalkyler är gjorda? Bara för att en kommunal verksamhet kostar si eller så mycket, innebär det ju inte automatiskt att man sparar de kronorna. Kulturskolan betyder mycket för alla kommunens invånare och kultur har viktig roll i samhället i stort. Varför skulle Uppvidinge kommun frånta alla sina invånare rätten till kultur, utan att ha riktiga belägg för det?

Om ni inte redan vet, betyder musik otroligt mycket för barns inlärning av andra viktiga ämnen i skolan. Idag ansvarar de utbildade lärarna på Kulturskolan även för den viktiga musikundervisningen i grundskolan, har ni tänkt något på konsekvenserna avseende detta om Kulturskolan läggs ner? Om det behövs nyanställningar för att kunna bedriva lagstadgad musikundervisning i grundskolan skjuter ni väl lite utanför målet med detta besparingsförslag? Den samordningsvinst man idag har gjort mellan Kulturskolan och skolan försvinner ju helt?

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Det är väl allas åsikt att alla barn i Uppvidinge kommun har rätt till sysselsättning på sina egna villkor? Alla barn är inte idrottsintresserade - vilket gör kulturskolans insats otroligt viktig. Kunskap om musik, instrument, sång och dans är något som man kan bära med sig hela livet. Kommunens orkestrar, körer, drill- och dansföreningar och andra organisationer är en stor del av kommunens attraktivitet, för både inflyttning och för oss som redan bor här.

Hur ska till exempel körer och musikkårer kunna fortsätta finnas kvar om det inte sker föryngring? Hur ska alla som är intresserade av musik vilja bo kvar i kommunen, om det inte finns chans att utöva sina fritidsintressen? Hur ska barn som vill lära sig ett instrument, drama och dans i Uppvidinge kommun göra, utan kulturskola tycker ni?

Familjer kanske flyttar till en annan kommun, där det finns kulturskola. Föräldrar som har råd kanske köper privata musiklärare till sina barn - men de som inte har råd, får alltså inte chans att ge sina barn möjlighet att utveckla musikaliska färdigheter. Hur var det med långsiktig konsekvensanalys, har ni svar på alla dessa frågor?

Ska man lägga ner kulturskolan för att spara pengar, så kanske man borde se över alla aktiviteter till barn och unga i kommunen som kostar pengar. Vi förordar verkligen ett utbud av olika verksamheter och möjligheter i kommunen och tycker att Kulturskolan är en viktigt komplement till kommunens stöttning av idrottshallar/ishallar/ridhallar/simhall.

Diskrimineras de barn och unga som inte har idrott som intresse om Kulturskolan läggs ner? Och sista frågan, är det verkligen på barn och unga som kommunen ska spara in på? Är det framtiden för Uppvidinge kommun, att dra in på de som ska bli framtida skattebetalare?

Vi vill att en ordentlig ekonomisk analys och en långsiktig konsekvensanalys görs, innan detta ens ska komma upp till kommunfullmäktige för beslut. Det är ett helt orimligt förslag, som ingen ändå verkar stå för.

Älghult Uppvidinge Musikkårs styrelse, Annica Cronholm ordförande

Föreningen Uppstråket, Camilla Lindahl

Norrhults Musikkår/Norrhult Big Band, Per-Åke Hansson

Åsedablåsarna

Älghults Kyrko- och hembygdskör, Stefan Axelsson

Uppvidinge Drill och Dans, Emma Johansson

Uppvidinge Riksteaterförening, Helen-Lotta Karlsson

Läs mer

Sjukvård

Hyrpersonal hoppar av – BB stänger två salar

Verksamhetschefen: ”Vi har klarat av situationen”.

Dricksvatten

Kommunen tar bort uppmaning att koka dricksvattnet

”Kontroller visar att dricksvattnet är fullt tjänligt och därmed inte längre behöver kokas. I och med det kan vattnet användas som vanligt igen.”

Djur och natur

Högsäsong på katthotellet

Under semestern är det många som letar kattvakt. På Tingsryds katthotell finns alla bekvämligheter för den pälsbeklädda i familjen.

Dagens Nyheters tävling ”Sommardikten”

Växjösonen Anyuru nominerad till Sveriges bästa sommarpoet

Nominerad för sitt verk där han skildrar Araby

Ledare

Politiskt ofog på SVT

Johansson ville inte debattera något. Han var tvärtom där på villkor att få slippa.

Ledare

Tig ej mer om Flam

Facebook behöver inte lämna någon förklaring till Flam utan kan kasta fram några standardiserade fraser om lämplighet.