Annons

Reform ska stärka Växjös missbruksvård

”Växjö ska med en reformerad missbruksvård ta ett rejält kliv mot ökad sammanhållning och full sysselsättning”, skriver Oliver Rosengren (M), Ricardo Chavez (KD), Tomas Johansson (C), Mats Wahlsten (L) och Marita Bengtsson (MP).
Debatt • Publicerad 16 juni 2020
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Oliver Rosengren (M), Ricardo Chavez (KD), Tomas Johansson (C), Mats Wahlsten (L) och Marita Bengtsson (MP) skriver om hur missbruksvården ska stärkas i Växjö kommun.
Oliver Rosengren (M), Ricardo Chavez (KD), Tomas Johansson (C), Mats Wahlsten (L) och Marita Bengtsson (MP) skriver om hur missbruksvården ska stärkas i Växjö kommun.Foto: Robin Haldert / TT

Missbruk är ett destruktivt uttryck för utanförskap. Personer med missbruk riskerar sin egen hälsa, men missbruket orsakar också människor i omgivningen lidande. Ofta leder missbruket till vårdbehov eller kriminalitet som i sin tur blir en betydande kostnad för vårt gemensamma samhälle. Missbruksvården finns till stöd för några av samhällets mest utsatta och är en investering i en bättre, tryggare samhällsgemenskap.

Vi genomför nu en genomgripande reform av missbruksvården. Målet är färre Växjöbor i missbruk och fler i arbete och egen försörjning. Några huvuddrag i reformen:

Annons

• Nya vägar till jobb och egen försörjning. Ett nytt arbetssätt, förberedande sysselsättning, införs och ska bli en bro mellan öppen sysselsättning så som träffpunkter och aktiveringen eller arbetsmarknadsanställningar. Här samarbetar missbruksvården med experter på att stötta till jobb inom Växjölöftet.

• Nytt boende med statlig kvalitetssäkring. Två boenden slås samman till ett i nya lokaler på Kampagården. Samtidigt kvalitetssäkras verksamheten med en ansökan om att bli så kallat hem för vård och boende hos den statliga tillsynsmyndigheten Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

• Ny insatskatalog med evidenssäkra metoder. Missbruksvårdens insatser ska hela tiden utformas utifrån bästa tillgängliga kunskap. Förvaltningens alla insatser kartläggs utifrån tillgänglig forskning och erfarenhet. Vissa insatser kan tas bort och andra tillkomma, men målet är att öka effekten av missbruksvården.

• Nya riktlinjer för placering och bättre avtalsuppföljning. Skattebetalarnas pengar ska användas effektivt, utan att kvaliteten försämras. Införande av placeringscontroller, bättre avtalsuppföljning och välplanerade placeringar har minskat kostnaderna med cirka 20 miljoner eller en femtedel inom sociala barn- och ungdomsvården. Samma arbetssätt ska införas i missbruksvården.

• Ny satsning på att förebygga missbruk hos unga. Tidiga insatser är en genomgående strategi hos socialtjänsten. Vi är ledande i landet inom social barn- och ungdomsvård. Nu förstärker vi missbruksvårdens fokus på unga, bland annat utifrån en ny nationell handlingsplan och tydlig ansvarsfördelning med andra aktörer.

Kombination av missbruk och psykisk ohälsa är inte ovanligt. Ibland har psykisk sjukdom lett till självmedicinering som skapat missbruk, ibland har missbruket försämrat den psykiska hälsan. Oavsett behöver insatserna hänga ihop. Därför fördes ansvaret för socialpsykiatrin över till Arbete och välfärd för några år sedan. Resultaten är goda och vi kan ge ett mer sammanhängande stöd. Samtidigt har dubbelarbetet minskat.

Missbruksvården ska stötta människor ur utanförskap och in i samhällsgemenskap. Den enskilde har alltid ett eget ansvar och det går inte att ta en person ur missbruk som själv inte deltar. En fungerande missbruksvård motiverar och visar goda resultat, så att samhället blir tryggare för alla. Växjö ska med en reformerad missbruksvård ta ett rejält kliv mot ökad sammanhållning och full sysselsättning.

Oliver Rosengren (M)

Kommunalråd och ordförande i nämnden för arbete och välfärd

Ricardo Chavez (KD)

Annons

Vice ordförande i nämnden för arbete och välfärd

Tomas Johansson (C)

Ledamot i nämnden för arbete och välfärd

Mats Wahlsten (L)

Ledamot i nämnden för arbete och välfärd

Marita Bengtsson (MP)

Ledamot i nämnden för arbete och välfärd

Annons
Annons
Annons
Annons