unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Regeringen sänker inte skatten för alla pensionärer

Monica Haider och ClasGöran Carlsson, S är inte helt ärliga i sin artikel om sänkta skatter för pensionärer.

De tar äran åt sig av det som vi fem partier i Pensionsgruppen gemensamt beslutat om, det vill säga höjd garantipension och höjda bostadstillägg, men det är alltså inget sosse-förslag!

Sen berättar man inte heller att från och med den 1 januari får endast de pensionärer sänkt skatt som har mer än 17 000 kronor i månaden i pension.

De som har lägre pension får alltså ingen skattesänkning i år, det handlar om undersköterskor, barnskötare, industriarbetare och andra med låga löner och därmed låga pensioner.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Beroende på att S anser att när skatten är lika för lön och inkomst, så är skattesänkningarna avklarade och rättvisa. Det tycker inte vi moderater, utan i vårt förslag skulle varenda pensionär fått skattesänkningar i år med 200 kronor varje månad. Drygt 17 000 pensionärer i exempelvis Växjö, som skulle fått 2 400 kronor mer i plånboken om året.

Sanningen är ju att Moderaterna har varit med och sänkt skatt för pensionärer med i snitt 1 500 kronor per månad, liksom att vi sänkt skatten för alla som arbetar. Sossar har aldrig sänkt skatter före alliansens dagar och den riktigt orättvisa pensionärsskatten var innan alliansens vann valet.

Före 2006 tvingades alla pensionärer, även de allra fattigaste pensionärer, betala minst tusen kronor mer varje månad i skatt, när Socialdemokraterna styrde Sverige. Så att nu tala om orättvisa, när alla fått betydligt mer i plånboken och att klaga på att M/Kd-budgeten som gällde 2019 sänkte skatten ännu mer, är lite magstarkt.

Vi är stolta över att vi införde ett sjätte jobbskatteavdrag ifjol för de som arbetar. Och vi tänker fortsätta sänka skatter när vi får makten, då vi ser det som en väg att få fler att jobba mer. Något som behövs i välfärden exempelvis.

Men om ni anser att det är så illa med skattesänkningar för de som jobbar, varför har S+MP-regeringen inte tagit bort ett enda jobbskatteavdrag? Eller slopat RUT och ROT som ni klagat så mycket på. Nej, för ni vågar inte.

I stället tvingas ni nu föra en politik där ni sänker skatten på inkomster över 44 000 kronor i månaden för att få regera och få stöd av C och L. Så sätt er inte på några höga hästar när ni själva sänker skatten för ”de allra rikaste”, så som ni brukar uttrycka det.

Katarina Brännström (M), riksdagsledamot, ledamot i Pensionsgruppen

Katarina Brännström (M) svarar på Monica Haiders och ClasGöran Carlssons debattinlägg om pensioner.
Katarina Brännström (M) svarar på Monica Haiders och ClasGöran Carlssons debattinlägg om pensioner.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Läs mer

Fredrik Karlström blev stor matchvinnare för Lakers

Ishockey

Fredrik Karlström blev stor matchvinnare för Lakers

Två Lakerspoäng i Linköping.

Rydström: Lakers är bättre än förra säsongen

Ishockey

Rydström: Lakers är bättre än förra säsongen

Kommentar efter vinsten mot Linköping.

Klart: Olesen blir ny S-ordförande

Politik

Klart: Olesen blir ny S-ordförande

Valdes på distriktskongressen.

I Småland har Mona Sahlin fått en ny identitet

Reportage

I Småland har Mona Sahlin fått en ny identitet

“Partiet ställde inte upp riktigt för honom.”

Medan du sov: Här är nattens händelser

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Misshandel och viltolycka.

Medan du sov: Här är nattens händelser

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Bil slangad på bensin i Markaryds kommun. Misstänkt rattfylleri i Kalmar.