Regeringen sänker inte skatten för alla pensionärer

Replik Artikeln publicerades

Monica Haider och ClasGöran Carlsson, S är inte helt ärliga i sin artikel om sänkta skatter för pensionärer.

De tar äran åt sig av det som vi fem partier i Pensionsgruppen gemensamt beslutat om, det vill säga höjd garantipension och höjda bostadstillägg, men det är alltså inget sosse-förslag!

Sen berättar man inte heller att från och med den 1 januari får endast de pensionärer sänkt skatt som har mer än 17 000 kronor i månaden i pension.

De som har lägre pension får alltså ingen skattesänkning i år, det handlar om undersköterskor, barnskötare, industriarbetare och andra med låga löner och därmed låga pensioner.

Beroende på att S anser att när skatten är lika för lön och inkomst, så är skattesänkningarna avklarade och rättvisa. Det tycker inte vi moderater, utan i vårt förslag skulle varenda pensionär fått skattesänkningar i år med 200 kronor varje månad. Drygt 17 000 pensionärer i exempelvis Växjö, som skulle fått 2 400 kronor mer i plånboken om året.

Sanningen är ju att Moderaterna har varit med och sänkt skatt för pensionärer med i snitt 1 500 kronor per månad, liksom att vi sänkt skatten för alla som arbetar. Sossar har aldrig sänkt skatter före alliansens dagar och den riktigt orättvisa pensionärsskatten var innan alliansens vann valet.

Före 2006 tvingades alla pensionärer, även de allra fattigaste pensionärer, betala minst tusen kronor mer varje månad i skatt, när Socialdemokraterna styrde Sverige. Så att nu tala om orättvisa, när alla fått betydligt mer i plånboken och att klaga på att M/Kd-budgeten som gällde 2019 sänkte skatten ännu mer, är lite magstarkt.

Vi är stolta över att vi införde ett sjätte jobbskatteavdrag ifjol för de som arbetar. Och vi tänker fortsätta sänka skatter när vi får makten, då vi ser det som en väg att få fler att jobba mer. Något som behövs i välfärden exempelvis.

Men om ni anser att det är så illa med skattesänkningar för de som jobbar, varför har S+MP-regeringen inte tagit bort ett enda jobbskatteavdrag? Eller slopat RUT och ROT som ni klagat så mycket på. Nej, för ni vågar inte.

I stället tvingas ni nu föra en politik där ni sänker skatten på inkomster över 44 000 kronor i månaden för att få regera och få stöd av C och L. Så sätt er inte på några höga hästar när ni själva sänker skatten för ”de allra rikaste”, så som ni brukar uttrycka det.

Katarina Brännström (M), riksdagsledamot, ledamot i Pensionsgruppen

Katarina Brännström (M) svarar på Monica Haiders och ClasGöran Carlssons debattinlägg om pensioner.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Katarina Brännström (M) svarar på Monica Haiders och ClasGöran Carlssons debattinlägg om pensioner.