Annons

Regionen bör vara en nyckelaktör i krispaketet

”Jag skulle vilja se att regeringen avsätter ytterligare pengar som fördelas på regionerna och där man regionalt kan stötta dem som har det tufft”, skriver Thomas Ragnarsson (M), regionala utvecklingsnämndens ordförande.
Debatt • Publicerad 28 mars 2020
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det är viktigt att alla bidrar till de lokala företagen genom att fortsätta att bo, äta och handla hos dem. Samtidigt är det viktigt att regeringen avsätter ytterligare pengar som fördelas på regionerna och där man regionalt kan stötta dem som har det tuff. Det skriver Thomas Ragnarsson (M).
Det är viktigt att alla bidrar till de lokala företagen genom att fortsätta att bo, äta och handla hos dem. Samtidigt är det viktigt att regeringen avsätter ytterligare pengar som fördelas på regionerna och där man regionalt kan stötta dem som har det tuff. Det skriver Thomas Ragnarsson (M).Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Det som händer i världen och i Sverige för tillfället är att vi får en allt mer okontrollerad spridning av viruset Covid-19. Utan att på något sätt förminska de som är drabbade eller deras familjer, så är det trots det en sjukdom som de flesta som drabbas, kommer att tillfriskna från inom en eller ett par veckor. Några kommer att bli riktigt sjuka och några kommer till och med att dö och för dessa familjer är det givetvis en tragedi när det inträffar.

När det gäller ekonomin har dock denna influensa fått oproportionella konsekvenser, börsen faller, företag ser en orderingång som stagnerar fullständigt, resebranschen får slå igen, flyget är obefintligt och tågen tappar passagerare i snabb takt. Runt om i världen ser det likadant ut och krispaketen från respektive regering dyker nu upp i allt snabbare takt.

Annons

I Sverige har regeringen också presenterat ett krispaket, vilket är mycket bra och kommer att vara till gagn för många företag och branscher, dock inte alla. I Kronoberg har vi haft ett mycket gynnsamt läge fram till nu, företagen har gått bra, en stark export och en arbetsmarknad som varit god.

Vi har både en stark tjänstesektor och en stark tillverkningsindustri inom länet. Det som skiljer oss från storstadsregionerna är att vi har extremt många små företag, både inom tillverkningsindustrin och inom turistnäringen och detta är en bild som jag tror vi delar med många län.

För dessa små- och till och med enmansföretag kommer inte att ha så stor nytta av det krispaket som presenterats. För har man liten omsättning och liten vinstmarginal så hjälper det inte att kunna skjuta upp avgifter och skatter, någonstans ska dessa pengar betalas tillbaka och då blir det en ny kris för dessa företag.

Gör man en omvärldsspaning och tittar på Österrike till exempel, som också har många småföretag och då specifikt riktade mot turistnäringen, så har man i sitt krispaket avsatt 400 miljoner euro, samt att respektive delstat också har skapat lokala krispaket, för att kunna stötta alla företag som har behov inom alla olika branscher.

Jag skulle vilja se att regeringen avsätter ytterligare pengar som fördelas på regionerna och där man regionalt kan stötta dem som har det tufft. Genom att destinera pengarna regionalt så kan vi agera mer snabbt och resolut när det behövs. Genom samarbeten som redan i dag finns och som är väl uppbyggda skulle man nå alla företag, oavsett storlek och bransch.

Den småskaliga turistnäringen som är en mycket stor del av Kronobergs framgångar de senaste åren har ännu inte sett vad konsekvensen av detta virus kommer att bli. I värsta fall skulle det kunna innebära att hela säsongen blir förstörd och för många av dessa näringsidkare innebär det att en större dela av deras årsinkomst försvinner.

Vi ser redan hotell, restauranger och butiker som står tomma och ju mindre man är, ju snabbare blir konsekvenserna katastrofala. Självklart kan vi alla bidra till dessa företag genom att fortsätta att bo, äta och handla hos dem, vilket jag förutsätter att man gör.

Samtidigt måste detta vägas mot att vi ska försöka begränsa smittspridningen, vilket innebär att vi får försöka vara kreativa när vi stöttar dem, men i takt med att jobb försvinner, människors ekonomi försämras så är risken att man får prioritera bort detta. Om vi via krispaketspengar kan stötta dessa företag att rida ut den värsta stormen så står vi oss starka när det vänder, för det kommer det att göra.

Thomas Ragnarsson (M), regionala utvecklingsnämndens ordförande, Region Kronoberg

Annons
Annons
Annons
Annons