unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Regionens modell tar bort konkurrensen

Enligt min tolkning finns ingen real konkurrenssituation i det största bygget i länets historia. Det skriver Carl-Olof Bengtsson (S) om sjukhusbygget.

Regionstyrelsens majoritet har beslutat att det nya sjukhuset skall använda en så kallad partneringsmodell som upphandling. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet yrkade på en traditionell upphandling.

När jag läser handlingarna i ärendet känner jag mig mycket oklar över hur det skall gå till när man utser en partner. Det verkar som om man först utser en partner och därefter försöker komma överens om prisbild och kalkyler.

Om min tolkning är korrekt så har vi ju ingen real konkurrenssituation i det största bygget i länets historia. Hela det stora lasarettsbygget skall byggas enligt löpande räkning. Det finns ingen anbudskonkurrens varken kring riktpriset och inte heller tidsåtgången för projektet. Kommer det att finnas några skarpa siffervariabler i partnervalet?

Inte heller arkitektuppdraget för ett nytt lasarett kommer bli föremål för traditionell upphandling. Som jag läser handlingarna kommer den utsedda partnern att ha ett avgörande inflytande över delprojekt och underleverantörer. Beställaren regionen har givetvis möjlighet att hela tiden lämna synpunkter men det blir partnern som slutligen bestämmer.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Det verkar mer och mer som stora projekt försöker komma bort från traditionell offentlig upphandling. I en artikel i Dagens samhälle den 30 januari propagerar cheferna för Svenskt Näringsliv och Konkurrensverket för vikten att arbeta för riktlinjerna i den offentliga upphandlingen och att upphandlingen är bra för både företag och samhälle.

När regionfullmäktige tog sitt inriktningsbeslut om ett nytt sjukhus var det tydligt både i tal och skrift att det var först när anbuden låg på bordet som definitivt beslut kunde tagas. Först då vet vi vad det kostar. Men vid vilken tidpunkt kan regionfullmäktige ta det definitiva beslutet och med vilket beslutsunderlag? Tiden måste väl i alla fall ligga efter att detaljplanen för nytt sjukhus fastställts. Frågan är också hur mycket arbete och kostnader som läggs ner innan vi har fastställd detaljplan och definitivt beslut.

Carl-Olof Bengtsson (S), ledamot regionfullmäktige

Läs mer

Affärsliv: 18 anställda varslas på möbelföretaget

Affärsliv

Affärsliv: 18 anställda varslas på möbelföretaget

Vd:n varslade 18 anställda om uppsägning. Beror inte bara på coronapandemin.

Förre landshövdingen Lars-Åke Lagrell har avlidit

1940-2020

Förre landshövdingen Lars-Åke Lagrell har avlidit

Styrde svensk fotboll i 20 år – var landshövding i Växjö

Flera män misshandlade på fest – ännu ingen gripen

Tingsryd

Flera män misshandlade på fest – ännu ingen gripen

Polisen larmades till en tillställning vid bygdegård i Tingsryd.

Historisk byggnad brann ner: ”Oerhört sorgligt”

Älmhult

Historisk byggnad brann ner: ”Oerhört sorgligt”

Under söndagsmorgonen brann Gärsdlevargens koja ner.

Patriks allra sista prat till mamma Birgitta

Sommar i P1

Patriks allra sista prat till mamma Birgitta

”Det känns som om vi alla sitter vid hennes dödsbädd”