1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Samarbete viktigt för Sveriges försvar

Stefan Löfven, för att säkra försvaret måste du ta vara på Finlands samarbetsvilja! Det skriver Melinda Prick, distriktsordförande för Centerpartiets Ungdomsförbund i Kronobergs län.
Melinda Prick (C) skriver om vikten av samarbete när det gäller Sveriges försvar.
Foto: Johan Nilsson/TT

I dagarna presenterade Finlands president Sauli Niinistö att han vill se ett ökat säkerhetssamarbete med både Sverige och Norge. ”Presidenten har bjudit in till ett kort möte med stats-, försvars- och inrikesministrarna” skriver Svenska Dagbladet.

SvD skriver också att samtliga svenska ministrar kommer närvara. Jag anser att det är en självklarhet att vara med på möten av denna sort. Löfven, Hultmark och Damberg bör ta vara på detta möte och se till att ett ökat säkerhetssamarbete i Norden blir verklighet. Desto fler vi samarbetar med desto starkare blir vi, ensamma kommer vi aldrig klara oss.

Norge och Finland genomför samma förstärkningsprocess av sina försvarsmakter som Sverige, eftersom länderna ser samma hot som Sverige. Hotet från öst. I försvarsberedningens slutrapport skrivs det att Norge har noterat större militära aktivitet ”till en nivå som inte noterats sedan Sovjettiden” vid den ryska gränsen. Alla tre länder upplever samma hotbild, vilket leder till att vi har samma mål - att behålla freden, för mig är det därför självklart att samarbete ligger i alla våra själv intressen.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Med ett svenskt försvar som är under uppbyggnad behöver Sverige stärka sitt samarbete, då vi inte klarar oss på egen hand under nuvarande förutsättningar. För sex år sedan bedömde dåvarande Överbefälhavare Sverker Göransson att Sverige som längst kunde klara sig en vecka på egen hand. Sedan dess har det inte tillkommit någon liknande analys, men en utveckling i Sveriges försvarsförmåga har skett. Försvarsberedningen skrev nyligen i sin slutrapport att ​målet​ är att kunna klara sig tre månader vid en attack mot Sverige. Med den nuvarande regeringen ser inte ett NATO-medlemskap att komma inom en snar framtid, vilket skulle vara det absolut överlägsna sättet för oss att säkra svenskt territorium. Vi bör därför utveckla försvarssamarbetet med framförallt de nordiska länderna men även inom EU.

Norge är inte med i EU och därför behöver det samarbetet ske utanför unionens ramar för dialog inom försvars- och säkerhetspolitik. Norge förlitar sig starkt på NATO, en organisation som vi har en god relation till, men det är ändå viktigt att vi har en god relation och förbindelser till Norge. Framförallt för att den norska gränsen är viktig för att Sverige ska kunna få hjälp av tredje part vid angrepp.

Sverige har länge haft ett starkt samarbete med Finland. I fjol skrev båda länderna på ett övergripande samförståndsavtal (MoU) som är ett ramverk för verksamheten som länderna ska ha tillsammans.

Dagens samarbete handlar om operativ planering och förberedelser för gemensamt användande av civila och militära resurser vid ett angrepp mot respektive lands territoriella integritet. Samarbetet mellan Sverige och Norge består idag av regelbundna gemensamma övningsverksamheter, säkerhetspolitiska diskussioner och erfarenhetsutbyte, enligt försvarsberedningens slutrapport. Om man jämför de två samarbetena kan Norge utvecklas till liknande nivå som Finland.

Samarbetet mellan Sverige och Norge bör därför utvecklas till ett liknande avtal. Det bästa scenariot är självklart ett gemensamt samarbete mellan alla tre länder.

I början av september har Löfven chansen att utveckla ett bättre säkerhetssamarbete med våra grannar. Att inte ta vara på den här chansen skulle innebära en mindre säker framtid för Sverige och för Norden.

Melinda Prick, distriktsordförande för Centerpartiets Ungdomsförbund i Kronobergs län

Läs mer

Reportage:

När Alvesta kommunhus byggdes: Gasmaskiner sattes på taket för att spruta eld

En extravagant livsnjutare som levde i lyx och flärd, en överklassman från en oljefamilj i Malmö som kom körande i en sportbil till Alvesta 1949. Nu har boken om Claes Knutsson kommit.

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan större polisiära händelser i länen.

Granskning: Miljö på djupet – del 2

Har sex elbilar: 76 dieselbilar ska bort – på fem år

I dag drivs 76 av fordonen på diesel, av totalt 123 stycken.

Nybyggarna

Hovslagaren har hittat hem i Hästriket

”Jäkligt tungt” var första intrycket av hovslagaryrket. Men Thea Bengtsson, som kallar sig en obotlig hästnörd uti fingerspetsarna, hade hittat rätt.

Krönika • ”Djupt orättvis tortyr av idrott och kultur”

Enestubbe: Släpp in publiken på våra arenor – nu!

Idrott och kultur har tagits som gisslan av regeringen.

Lakers på is

Frälsaren är hemma: ”Det känns annorlunda nu”

Robert Rosén är förberedd på vad som väntar honom.