Annons

Satsa på välfärden i stället för skrytbyggen

I Smålandsposten kunde man under hösten 2019 läsa artiklar och insändare om äldreomsorgen, förskolan, skolan, nya kommunhuset, lönesättning med mera. Anna Tenje (M) förklarade innan sommaren att 100 miljoner kronor måste sparas. Kommunen måste vända på varje skattekrona.
Insändare • Publicerad 19 februari 2020
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kommunpolitikerna borde prioritera skola och äldrevård i stället för skrytbyggen, tycker Stig Johansson.
Kommunpolitikerna borde prioritera skola och äldrevård i stället för skrytbyggen, tycker Stig Johansson.Foto: Gorm Kallestad/TT

Löner. Den 1 november förra året kunde man läsa att Växjös kommunchef Monica Skagne har en månadslön på 108 000 kronor och att hon har ett stort ansvar i kommunen. I samma artikel framgår att statsminister Stefan Löven har en månadslön på 176 000 kronor i månaden.

I tidningen den 14 november redogörs för lönelyftet för kommunens 150 sjuksköterskor. 9 av dessa skulle få högsta lönen på strax över 40 000 kronor i månaden.

Annons

Den lön som kommunchefen har framstår ju som orimligt hög i förhållande till sjuksköterskornas lön och deras ansvar samt även stadsministerns. Dessutom har det processarbete som Monica Skagne skulle genomföra inte tydliggjorts från hennes sida utan kommunen ska få hjälp av extern konsult.

Skolan. I en insändare den 4 oktober redogörs för hur outhärdlig arbetsmiljön är för fritidspersonal. Den 12 oktober fanns en annan insändare där det framgår att det kan vara över 23 barn i en och samma barngrupp i förskolan, trots att Skolverket anser att det optimala bara ska vara 13 barn. Resultatet har blivit att personal inte orkar vara kvar inom förskolan, skolan och fritids. Personaltätheten i förskolan i Växjö kommun är bland den sämsta i landet.

Maten i förskolan har blivit betydligt sämre. Jag har exempel på hur mycket mat som numera slängs för att barnen inte tycker om den. Växjö vill ju beteckna sig som en grön stad och då är det väl rimligt att man ger våra barn de bästa förutsättningarna genom god mat och bra omsorg.

Dessutom har extrapersonal i skolan plockats bort för de barn som behöver extra stöd. Det är ju viktigt att dessa barn får tidig hjälp för att klara av alla sina skolår.

Av en insändare den 8 oktober framgår att det behöver sparas två miljoner inom gymnasieskolans lokaler och två miljoner på hållbar skolorganisation.

Sammanfattning. Man undrar hur hållbar den ekonomiska planeringen är inom kommunen? Hur kunde Per Schöldberg, som företrädare för kommunen, så sent som 2017 i en intervju i TV påstå att kommun har råd med nytt kommunhus då kommunens ekonomi är god. Kostnaden för bygget skulle inte innebära några besparingar inom exempelvis äldrevård eller skolan. Nu har vi detta onödigt dyra kommunhus som dessutom måste ha nya möbler (total kostnad troligtvis minst 800 miljoner).

Kommunens politiker borde lyssna mer på rikspolitiker och partiledare. Dessa vill satsa på skolan och äldrevården. En tydlig inställning framförde Ebba Busch Thor den 31 oktober 2019 när hon sa att kommunerna måste börja prioritera äldre och skolan i stället för godisbitar i kommunen som skrytbyggen och politiska prestigeprojekt som inte gagnar utsatta och barn som är vår framtid. Gamla har byggt upp vårt samhälle.

Stig Johansson

Annons
Annons
Annons
Annons