Annons

Självklart ska det vara slöjförbud i skolan

I sin insändare i Smålandsposten den 29/8 kritiserar Jonas Aronsson moderaternas förslag om att utreda förbud mot att bära hijab i skolan.
Insändare • Publicerad 2 september 2019
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Göran Peterson anser att hijab är ett uttryck för förtryck och stödjer moderaternas förslag om att utreda ett slöjförbud i skolorna.
Göran Peterson anser att hijab är ett uttryck för förtryck och stödjer moderaternas förslag om att utreda ett slöjförbud i skolorna.Foto: Johansen, Carina

Jonas Aronsson menar att det inte finns några problem med att elever bär hijab. Vad han inte förstår är vad hijab står för.

Hijab är inte vilket klädesplagg som helst. För att citera GAPF (Glöm inte Pela och Fadime): ”Hijab är först och främst en religiös symbol som har en betydelse och ett syfte inom en religiös kontext inom vilken en kvinnas hår och kropp anses vara ”awrah”, ett arabiskt ord som ordagrant betyder att något är ”defekt” eller ”bristfälligt”. Detta ”något” är kvinnokroppen som anses bringa skam eller leda till frestelse och synd. Ordet hijab på arabiska betyder ”barriär” eller ”sköld” och syftar på isolering och segregering av kvinnor gentemot män.”

Fakta

Tre typer av slöja

Olika typer av täckande plagg som används av kvinnor i muslimsk kultur:

• Hijab - Sjal som täcker håret, halsen och axlarna.

• Burka - Plagg som täcker hela kroppen inklusive ansiktet och ögonen.

• Niqab - Ogenomskinlig slöja som täcker ansiktet utom ögonen.

Annons

Hijaben ingår alltså i ett mer omfattande värdesystem som utgår från att kvinnans kropp är en källa till skam och vanheder, och att det är kvinnans skyldighet att dölja sin kropp för att bevisa och upprätthålla sin kyskhet och renhet.

Därmed utgör hijaben i förlängningen också en symbol för uppfattningen att kvinnor är ansvariga för mäns sexuella beteende mot kvinnors kroppar.

Hijabens syfte är att upprätthålla en förtryckande manlig ordning, och den är därmed oförenlig med jämställdhet mellan könen.

Betänk att i Iran fängslas och straffas kvinnor som demonstrerar och kämpar mot det slöjtvång som regimen ålägger kvinnorna. Det borde vi kämpa mot i Sverige också.

När man sätter hijab på flickor är det en extrem form av religiös indoktrinering och sexualisering av barn, då denna handling insinuerar att barn är sexobjekt som bör skylas för att inte provocera mäns lustar. Hijab bidrar till upprätthållande av hedersnormer och värderingar mot kvinnors kroppar och sexualitet. Plagget berövar således flickor deras barndom och rätten att leva på samma villkor som alla andra.

Den religionsfrihet vi har i Sverige får inte innebära att vi åsidosätter våra grundläggande, genom åren, tillkämpade jämställdhetsnormer och mänskliga rättigheter.

Vi får aldrig värdera föräldrarnas religionsfrihet högre än barnets bästa.

Göran Peterson

Annons
Annons
Annons
Annons