Ska kommunen hindra oss från att ta del av laglig information?

Insändare Artikeln publicerades

När Veckorevyns Växjöbördiga chefredaktör Irena Pozar satt och försökte jobba på Växjö stadsbibliotek så upptäckte hon att det inte gick att gå in på hennes egen tidning. Förklaringen visade sig vara att Växjö kommun har ett filter som spärrar alla sidor som bland annat innehåller underkläder, vilket Veckorevyn hade gjort ett reportage om.

Lennart Adell Kind skriver om Växjö kommuns säkerhetssystem på datorerna med anledning av att Veckorevyns chefredaktör Irena Pozar inte kunde gå in på sin egen tidning när hon jobbade på biblioteket.
Foto: Arkivbild
Lennart Adell Kind skriver om Växjö kommuns säkerhetssystem på datorerna med anledning av att Veckorevyns chefredaktör Irena Pozar inte kunde gå in på sin egen tidning när hon jobbade på biblioteket.

Växjö kommun vill gärna visa upp hur man går i bräschen för yttrandefriheten. Genom Det fria ordets hus ger man bland annat fristad åt författare som förföljs i sina hemländer och 2016 firade man 250-årsminnet av Tryckfrihetsförordningen.

Inte minst viktiga är biblioteken när det gäller medborgarnas rätt att ta del av olika åsikter. Genom att biblioteken tillhandahåller ett brett utbud av böcker och tidningar, men också genom att människor genom bibliotekens datorer kan komma åt alla de opinionsyttringar som finns på nätet.

Då känns det som kommunen talar med dubbla tungor när man samtidigt sätter upp filter som spärrar åtkomst till icke-godkänt material.

Att det kristdemokratiska styret av kulturen och biblioteken i Växjö har valt att hindra oss medborgare att se just underkläder kan förefalla oskyldigt och rentav lite humoristiskt. Men tänk på vad följden kan bli när vi ger politikerna möjlighet att censurera vad vi får och inte får ta del av. Hur blir det i framtiden när det gäller information om abort och homosexualitet? Vad händer om Sverigedemokraterna, som ju vill kunna straffa journalister som skriver saker som SD inte gillar, blir en del av styret i Växjö? När i historien har politiker inte missbrukat maktinstrument de fått?

Självklart ska kommunens säkerhetssystem spärra sidor som misstänks innehålla virus och trojaner, eller som innehåller olagligt innehåll som hets mot folkgrupp eller uppmaningar till brott. Men är det verkligen kommunens uppgift att hindra oss medborgare att ta del av information som är laglig? Även om det handlar om vårens underklädesmode.

Lennart Adell Kind, Växjö