Ska vi acceptera politikers arvoden?

Riksdagens arvodesnämnd beslutar varje år om riksdagsledamöternas arvoden. Som tack för hjälpen röstar sedan riksdagen arvoden för arvodesnämnden. Alltså, kliar du mig på ryggen, så kliar jag dig. Så lätt går det att rösta igenom de egna höjningarna.
Insändare • Publicerad 14 december 2019
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Måste vi skattebetalare bara acceptera dessa arvodeshöjningar?” Det skriver signaturen ”Två lagom välmående pensionärer”.
”Måste vi skattebetalare bara acceptera dessa arvodeshöjningar?” Det skriver signaturen ”Två lagom välmående pensionärer”.Foto: Henrik Montgomery/TT

Det finns en praxis att regionala och kommunala förtroendevalda också ska få samma höjning som riksdagskollegerna. Är detta rimligt? Både Regionen och kommuner har ont om pengar, dagligen läser vi om indragningar och verksamhetsnedbantningar hos både de offentliga verksamheterna, oftast med ett eventuellt hot om skattehöjningar för att klara budgeten.

Vi är ett gift par med en månadsinkomst á cirka 32 000 kronor efter skatt. Märkligt nog klarar vi av både hus och bil och de olika samhällstaxorna som drabbar alla, dessutom lyckas vi också spara en slant till en regnig dag, eller unna oss en utlandssemester då och då!

Våra folkvalda erhåller i genomsnitt mellan 50 och 65 tusen kronor/månad efter skatt. Behöver de påökt bara för att det är ”praxis” att följa riksdagens arvoden?

Måste vi skattebetalare bara acceptera dessa arvodeshöjningar?

Personligen tycker vi nej, att våra folkvalda borde kunna klara sig bra ändå. Om inte, så är det fritt fram att besöka socialen och söka försörjningsstöd.

Två lagom välmående pensionärer