Annons

Skärp reglerna för bidragsutbetalningar

Reglerna för bidragsutbetalningar måste skärpas. Här finns en gråzon med oklarheter. Det måste kopplas till prestation och tidsbegränsning, och därefter ny omprövning.
Debatt • Publicerad 24 januari 2020
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Gymnasieungdomar blir av med sitt studiebidrag vid för hög frånvaro. Vad gäller andra bidragsberättigade aktiviteter som studier vid SFI, arbetsprövning och liknande borde det finnas motsvarande begränsningar, om inte målsatta resultat uppnås inom rimlig tid.

Det kan inte vara fel att ställa krav, att begära en motprestation vid tillståndsgivande av bidrag. Om uppdraget att studera, prova-på-arbete löper på i det oändliga, rinner pengar ut och inget händer.

Annons

Företag och kommunala verksamheter skriker efter personal. Tid är pengar. Även den som får tillfälligt bidrag måste känna moroten att kunna klara sig på egen hand i ett yrke som är starkt efterfrågat. Vara med och göra nytta. Känna sig behövd.

Människor som går till sitt jobb och betalar skatt bidrar till att det finns pengar till bland annat bistånd. Vi behöver bli fler som betalar skatt. Vi har ju blivit fler invånare i Sverige. Alltför många kommuner kämpar med samma problem, som alltfler äldre och behovet av fungerande integration.

Margareta Schlee (M), Uppvidinge

”Människor som går till sitt jobb och betalar skatt bidrar till att det finns pengar till bland annat bistånd. Vi behöver bli fler som betalar skatt”, skriver Margareta Schlee (M).
”Människor som går till sitt jobb och betalar skatt bidrar till att det finns pengar till bland annat bistånd. Vi behöver bli fler som betalar skatt”, skriver Margareta Schlee (M).Foto: Martina Holmberg / TT
Annons
Annons
Annons
Annons