Sluta flyga runt jorden – tala mer med invånarna

Politiker och tjänstepersoner i Växjö kommun borde sluta flyga runt jorden. Bättre vore att stanna i Växjö och tala med kunniga invånare i kommunen. Det skriver miljöpartisten Lars Edqvist.
Debatt • Publicerad 10 oktober 2019
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det är viktigt att lära sig mer om både klimat och integration, men det finns väldigt mycket att lära på hemmaplan. Politiker och tjänstepersoner behöver inte flyga runt jorden för, anser Lars Edqvist.
Det är viktigt att lära sig mer om både klimat och integration, men det finns väldigt mycket att lära på hemmaplan. Politiker och tjänstepersoner behöver inte flyga runt jorden för, anser Lars Edqvist.Foto: Johan Nilsson/TT

Just nu befinner sig en ledande Växjöpolitiker på en miljökonferens i Vancouver på andra sidan jordklotet. Flygresan dit har orsakat utsläpp av tre ton koldioxid.

Det vore bättre om politiker och tjänstepersoner stannade i Växjö och talade med kunniga invånare i kommunen och läste på om klimatet på biblioteket och internet.

Tidigare i år var ett gäng tjänstepersoner från Växjö kommun på studieresa med tema integration i Vancouver, vilket resulterade i utsläpp på cirka 20 ton koldioxid. Detta trots att en utvärdering av integrationen i Vancouver säger att inte ens studiebesök från Toronto kan lära sig så mycket. Betingelserna är så olika.

För cirka ett år sedan flög ytterligare en ledande politiker från Växjö till Vancouver för att sprida vackra ord om Växjös miljöarbete.

Politiker och tjänstepersoner i Växjö flyger frekvent också till exempelvis Sydafrika, Vietnam och Bryssel.

Även om jag är övertygad om att kommuninvånarna får mer valuta för skattepengarna om politiker och tjänstepersoner stannar hemma och löser problemen här så är det inte kostnaderna för alla flygresor som upprör mig.

Det farliga är att de genom sitt agerande säger att utsläppen inte är så farliga. Där har de helt fel. FN:s klimatpanel släppte nyligen en rapport som visade klimatförändringarna går snabbare än vi tidigare trott. Det enda som kan hindra en kommande klimatkatastrof är att snabbt minska utsläppen av koldioxid.

Visst är det viktigt att lära sig mer om både klimat och integration, men det finns väldigt mycket att lära på hemmaplan. Kommunpolitikerna och tjänstepersonerna kan tala med svenska klimatforskare och med kunniga klimataktivister utanför kommunhuset.

Visst är det viktigt att vi träffar människor med annan bakgrund, men det är inte nödvändigt att flyga till andra sidan jordklotet för att göra det. Det räcker med att åka till Araby och besöka till exempel Tallgården.

På Linnéuniversitetet en kort bussresa från kommunhuset finns det också studenter från en stor del av världen. Genom en tysk student lärde jag mig för några år sedan hur bra det fungerar att leva utan egen bil i München, där det finns ett effektivt bildelningssystem.

Det finns också över 100 böcker om klimatet på biblioteket i Växjö. Läs dem innan ni reser jorden runt.

Vi löser inte klimatfrågan med vackra ord. Det krävs konkreta handlingar för att snabbt minska utsläppen. Ledande politiker i Växjö argumenterade nyligen för att sänka skatten på bensin. Om de verkligen lyckas med det är det den typen av konkreta handlingar som ytterligare kommer att öka utsläppen av koldioxid och förstöra klimatet.

Visst behövs det vackra och kloka ord för att övertyga fler om vi måste göra något åt klimatet. Men det är bråttom att minska utsläppen. Klimatförnekarna tror ändå inte på att de måste ändra sin livsstil oavsett vad forskningen säger.

Jag är medveten om att ledande företrädare för Miljöpartiet flyger flitigt till konferenser runt om i världen. De ger med sina handlingar intryck av att koldioxidutsläpp inte är så farliga. Det bidrar sannolikt till att förtroendet för partiet ligger på så låg nivå.

Vi måste alla ta vårt ansvar inte genom att säga att koldioxidutsläpp är farliga utan genom att visa det. Vi måste minska vår egen skadegörelse på planeten.

Lars Edqvist, miljöpartist