Annons

Sluta nedmontera kulturen i Växjö

Nu har Växjö kommun utmärkt sig igen. För några år sedan blev Växjö utsedd till årets Kulturstad, nu några år senare håller kulturen i kommunen på att raseras.
Insändare • Publicerad 27 februari 2020
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Växjö kommun borde göra som Kalmar. Storsatsa på ett Kulturhus där all konst kan samverka, det har kostat en hel del, men kommunen tyckte att kulturen är så pass viktigt att det behövs ett eget hus i Kalmar.

I Växjö kommun kan det ibland kännas som att kommunen föraktar kulturen.

Annons

I SVT den 10 februari förklarades att i Småland har Växjö kommun dyrast kulturskola. Skamligt. SVT hade gjort en jämförelse med en familj med tre barn. Kostnaden i Växjö kommun var otroliga summan av 4275 kronor. Kalmar, som är nära lika stort som Växjö, var kostnaden 2100 kronor för samma familj.

Hur kan det vara möjligt? Jag måste fråga, vad är det som gör att kulturskolan i Växjö är så mycket dyrare, med andra ord dubbelt så dyrt som i Kalmar?

Nu får Växjö kommun skämmas. För några år sedan kulturstad i Sverige, i dag så nedmonterar man konsten.

Jag uppmanar att Växjö bygger en ny och stor kulturverksamhet i Växjö, med konsthall och Det fria ordet hus, där konstnärer och författare kan ha den frihet som behövs. Vi som kommun kan inte begränsa kulturen, vi måste vidga kulturens ramar.

Nils.se

Signaturen ”Nils.se” reagerar på Växjö kommuns kostnad för kulturskolan.
Signaturen ”Nils.se” reagerar på Växjö kommuns kostnad för kulturskolan.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Annons
Annons
Annons
Annons