1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Socialdemokraterna välkomnar undersköteskeupproret

15 000 anställda har skrivit under undersköteskeupproret och det är så viktigt. Undersköterskor är en yrkesgrupp som har fått alldeles för lite utrymme i den politiska debatten. Det är Sveriges största yrkesgrupp och utan dem stannar Sverige.
Ett femtiotal undersköterskor och företrädare från fackförbundet Kommunal marscherade genom Tingsryd under torsdagen (22/8). Målet var att uppmärksamma undersköterskornas hårda arbetsvillkor och låga status.
Foto: Fredrika Karlsson

Undersköterskor är förutsättningen för en god äldreomsorg och en fungerande sjukvård. Vi Socialdemokrater tycker det är bra att fler engagerar sig och stöttar undersköterskorna i deras krav om stärkt välfärd och schyssta arbetsvillkor.

Undersköterskorna måste ha en rimlig arbetsbelastning, rimliga arbetsvillkor och arbetstider. Att lösa underbemanning och bristande resurser genom att de som redan jobbar ska springa snabbare fungerar inte. Det är inte vägen att få fler till yrket. Vi måste slopa delade turer, inte stapla visstidsanställningar ovanpå varandra och uppvärdera yrket så att undersköterskorna får fler kollegor.

Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Äldreomsorgen behöver mer pengar när fler blir äldre. Regeringen har aviserat några stora satsningar som t. ex minst 20 nya välfärdsmiljarder och en ny kostnadsutjämning. Detta kommer sannolikt inte räcka fullt ut men är ett viktigt steg på vägen. Vi måste göra mer. Efter en valrörelse som handlat om välfärden lyckades M och KD med stöd av SD ändå få igenom skattesänkningar med 20 miljarder i höstas. Det motsvarar en femtedel av kostnaderna för hela äldreomsorgen. Det är pengar som hade behövts ute i landets kommuner.

Socialdemokraterna vill stärka undersköterskeyrket och se till att det anställs fler inom omsorgen och sjukvården.

Vi ska förstärka välfärden med 20 miljarder under denna mandatperiod, 20 välfärdsmiljarder.

Vi ska reglera yrket undersköterska och införa en ny vård och omsorgsutbildning. Det här är två bra reformer som är viktiga för att säkerställa kompetens och höja statusen inom yrket.

I Växjö har omsorgen under flera år inte prioriterats, tvärtom har det gjorts besparingar. Detta får givetvis konsekvenser, inte bara för de äldre utan också för de som arbetar inom omsorgen. Så kan vi inte ha det. Undersköterskor gör varje dag under, vi måste ge dem de allra bästa förutsättningarna att få fortsätta göra det.

Malin Lauber (S), kommunalråd i opposition

Julia Berg (S), 2:e vice ordförande i omsorgsnämnden

Läs mer

Reportage:

När Alvesta kommunhus byggdes: Gasmaskiner sattes på taket för att spruta eld

En extravagant livsnjutare som levde i lyx och flärd, en överklassman från en oljefamilj i Malmö som kom körande i en sportbil till Alvesta 1949. Nu har boken om Claes Knutsson kommit.

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan större polisiära händelser i länen.

Granskning: Miljö på djupet – del 2

Har sex elbilar: 76 dieselbilar ska bort – på fem år

I dag drivs 76 av fordonen på diesel, av totalt 123 stycken.

Lakers på is

Emil om gruppdynamiken: ”Vi triggar igång varandra”

Växjö Lakers #14 har dragit lärdom av fjolåret.

Krönika • ”Djupt orättvis tortyr av idrott och kultur”

Enestubbe: Släpp in publiken på våra arenor – nu!

Idrott och kultur har tagits som gisslan av regeringen.

Lakers på is

Frälsaren är hemma: ”Det känns annorlunda nu”

Robert Rosén är förberedd på vad som väntar honom.