Annons

Solidaritet funkar alltid – tillsammans är vi starka

I svåra tider prövas vi. Våra tidigare vanor, förhållningssätt och ställningstaganden ifrågasätts både av oss själva och av andra.
Debatt • Publicerad 16 april 2020
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det ger oss anledning att reflektera. I takt med att coronaviruset och covid-19 får en allt större spridning ställer människor om. Naturen har blivit viktig för många och digitaliseringen har fått den skjuts framåt som den behövde.

När människan är som svagast måste samhället vara som starkast och det är vad som efterlyses just nu. De flesta, från höger till vänster, ropar efter den starka staten. Staten ska finnas där och ge råd, anvisningar och tillföra resurser. Det är inget konstigt och en helt rimlig begäran.

Annons

När samhället är under press ökar både behovet av staten och dess makt. En stark stat är en förutsättning, men vi måste vara uppmärksamma på att vår demokrati är sårbar och det är vår allas uppgift att se till att den försvaras.

Just nu är balansen mellan staters behov av handlingskraft och de demokratiska processerna svår. Jag är stolt över att regeringen och samarbetspartierna tillsammans med oppositionen gjort gemensam sak i Sverige. I andra länder har det inte gått lika bra.

Jag är så tacksam och stolt över den solidaritet vi visar varandra. De flesta är respektfulla och följer Folkhälsomyndighetens råd – råd som ska betraktas som skarpa uppmaningar.

Frivilligheten vi har i Sverige bygger på att vi är ansvarsfulla och solidariska. Endast då är vår strategi möjlig. Många volontärer och frivilliga hjälper dem som inte kan eller ska röra sig i samhället just nu.

Vi handlar, går till apotek och bibliotek och utför andra tjänster åt personer i riskgrupper. Detta sker både organiserat och helt spontant. Många andra initiativ dyker upp nu. Både av privatpersoner, civilsamhället och näringsliv. Tillsammans är vi starka. Jag hoppas att solidariteten är här för att stanna, även efter corona. Solidaritet funkar alltid.

Jag vill också lyfta alla välfärdshjältar i samhället. De som inte kan jobba hemifrån. De som varje dag går till jobbet för vår skull. Ni har min fulla respekt och beundran.

Socialdemokraterna i Växjö är beredda att ta ansvar i den situation som samhället nu befinner sig i. Det är inte läge att plocka politiska poäng på den pandemi vi har. Nu mer än någonsin krävs det politiskt samarbete och samförstånd.

Malin Lauber (S), kommunalråd i opposition

”Det är inte läge att plocka politiska poäng på den pandemi vi har. Nu mer än någonsin krävs det politiskt samarbete och samförstånd”, skriver Malin Lauber (S).
”Det är inte läge att plocka politiska poäng på den pandemi vi har. Nu mer än någonsin krävs det politiskt samarbete och samförstånd”, skriver Malin Lauber (S).Foto: URBAN NILSSON
Annons
Annons
Annons
Annons