Annons

Stöd till barnen är ett gemensamt ansvar

IOGT-NTO ser att vuxnas missbruk är ett problem för barnen. Vi vill att alla från makthavare till de som möter barn i sin yrkesroll, blir bättre på att se barnens behov.
Debatt • Publicerad 15 oktober 2019
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Kom ihåg att det är missbruket hos den vuxne som får konsekvenser för barn”, skriver IOGT-NTO:s ANDT-utskott och KLAN.
”Kom ihåg att det är missbruket hos den vuxne som får konsekvenser för barn”, skriver IOGT-NTO:s ANDT-utskott och KLAN.Foto: Pi Frisk / SvD / TT

I en debattartikel den 4 oktober i Smålandsposten refererar Elisabet Flennemo (V) Växjö till en studie som gjorts av forskare vid Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning CAN. I artikeln står det att 15 procent av alla barn, det vill säga 320 000 barn i Sverige lever med en vuxen som dricker för mycket alkohol.

IOGT- NTO:s Juniorförbund, Junis, ser vuxnas missbruk av alkohol som ett problem för barnen. Varje år sammanställs en rapport utifrån kommunernas svar på frågor gällande deras stöd till barn i familjer med missbruk. Rapporten innehåller även goda exempel på insatser där man ser till barnens perspektiv.

Annons

”Jag och min familj” är ett kunskaps- och motivationsprogram i öppenvården för familjer där vuxna har problem med missbruk. Här får familjen prata tillsammans genom att visa ”nallekort” som stämmer överens om olika känslor för olika situationer. Målet är att involvera hela familjen för att prata om missbruk och hur det blir till ett hälsoproblem för hela familjen.

I rapportens andra del finns en redovisning av resultatet från en enkät utskickad till landets alla kommuner, där IOGT-NTO frågar på vilket stöd kommunerna erbjuder barn stöd i missbruksfamiljer. Resultatet diskuteras utifrån forskning på området. Enkätens huvudfrågor redovisas även kommunvis i tabellform. Enkäten har skickats ut årligen sedan 2004.

Resultatet av kommunenkäten, som drygt 75 procent av landets kommuner har besvarat redovisas i IOGT-NTO:s Juniorförbunds rapport Fråga alla rapport 2019.

Så här svarade Kronobergs kommuner på följande tre frågor.

Hänvisar socialtjänsten inom kommunerna till någon typ av stödverksamhet för barn och unga i familjer med missbruksproblem?

Sju kommuner har svarat ja förutom Alvesta som inte besvarat enkäten.

Vilken typ av stödverksamhet erbjuds?

Det visar sig att stödgrupp är det vanligaste.

Ungefär hur många barn har deltagit under året (2018)?

Älmhult kommun toppar med 15 barn som deltagit, variationen från kommunernas svar är 2-10 barn.

Annons

Växjö kommun har 3 barn från att innan har haft 50 barn i stödgrupper året innan.

I en kommun av Växjös storlek borde enligt statistiken 190 barn ha rätt till stöd. Statistik i all ära men svaret 3 barn visar tydligt att behovet av forskningsbaserad kunskap om stödverksamhet är kommunen i stort behov av.

Rekrytering av deltagare till verksamheterna kan vara problematiskt. Här finns säkert flera nycklar så som ökad samverkan, barns delaktighet, familjorienterat arbetssätt, skolan är en viktig arena för att upptäcka dessa barn, yrkesgrupper som möter barn och unga behöver grundläggande kunskap om barn i missbruksmiljöer.

IOGT-NTO vill gärna fortsätta att delta i samtalet om hur stödet till barn i utsatta familjer ska kunna förbättras och att hitta vägar så att fler barn faktiskt nås av det stöd som de har rätt till.

Vi vet att föreningsarbetet och vettiga vuxna är viktiga skyddsfaktorer för barn som har det tufft.

IOGT-NTO ser att vuxnas missbruk är ett problem för barnen. Vi vill att alla från makthavare till de som möter barn i sin yrkesroll, blir bättre på att se barnens behov.

Kom ihåg att det är missbruket hos den vuxne som får konsekvenser för barn. Det krävs åtgärder som minskar vuxnas drickande av alkohol – för barnens skull.

IOGT-NTO:s ANDT-utskott

Berth Andersson Hagel, Ninnie Johansson, Curt Thapper

KLAN, Kronobergs länsforum för alkohol och narkotika

Mona Nilsson

Annons
Annons
Annons
Annons