unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Stoppa nedskärningarna av skolan

Efter de senaste besparingsförslagen för skolorna i Uppvidinge kommun vill jag presentera tankar och åsikter i skolfrågan. Jag vill gärna ha kvar Uppvidinge gymnasieskola och högstadiet i Älghult.

Vi politiker kan inte tänka bara på besparingar, utan vi måste tänka på konsekvenser efter nedskärningarna i skolan. Vi förlorar många unga elever på det här sättet. Eftersom vi tvingar dem att börja gå i skola i grannkommunerna.

De konsekvenser jag ser när det gäller gymnasieskolan är flera. Risken är att de stannar i sin utbildningskommun och därmed flyttar från Uppvidinge kommun.

Näringslivet i kommunen behöver rekrytera unga människor både nu och för framtida behov.

Under senare åren har kommunen tagit emot många ensamkommande barn men också unga bland anhöriginvandrare. Därmed ökar antalet unga människor med behov av gymnasiestudier.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Samtidigt som kommunen bygger många nya lägenheter, ökar möjligheter för unga människor att få egna boende på hemmaplan.

Sammanfattningsvis ökar ju också möjligheter för att näringslivet och offentlig sektor får bättre rekryteringsmöjligheter. Alltså: unga människor kan få gymnasieutbildning, ett eget boende och ett fast arbete i sin egen kommun.

Min uppfattning är enligt ovanstående argumentation att Uppvidinge ska behålla sin gymnasieskola och högstadiet i Älghult.

Jag har röstat mot nedläggning av gymnasiet och flytt av högstadiet i Älghult på barn- och utbildningsnämndens sammanträde och jag ska också rösta mot nedläggning av desamma på kommunfullmäktiges sammanträden under hösten.

Först och främst vill jag gärna ha kvar skolan, eftersom den fungerar väldigt bra, det andra skälet är att det saknas en ordentlig risk och konsekvensanalys som underlag inför kommande beslut.

Det finns både elever och anhöriga som kontaktar mig nästan dagligen som är oroliga för nedläggningar. Det är svårt att bemöta och ge dem en klartext om nedläggning, men jag visar dem att jag vill också ha kvar ovannämnda skolor.

Sadiq Sahal (C), ledamot barn- och utbildningsnämnden

Uppvidinge gymnasieskola i Åseda.
Uppvidinge gymnasieskola i Åseda.