Annons

Studieförbunden i krisen – och bortom

Region Kronoberg och kommunerna i länet, låt inte 2020 års verksamhet ligga till grund för fördelning av bidrag till studieförbunden vare sig i år eller kommande år. Det skriver Jonas Gerhardsson och Jennie Kraft, Kronoberg Läns Bildningsförbund.
Debatt • Publicerad 17 april 2020
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Studieförbunden i Kronoberg arbetar med att genomföra så mycket som möjligt av verksamheten i digital form. Samtidigt går det inte att undvika att 2020 blir ett annorlunda år. Bland annat syns stora tapp i intäkter som deltagaravgifter, skriver Jonas Gerhardsson och Jennie Kraft, Kronoberg Läns Bildningsförbund.
Studieförbunden i Kronoberg arbetar med att genomföra så mycket som möjligt av verksamheten i digital form. Samtidigt går det inte att undvika att 2020 blir ett annorlunda år. Bland annat syns stora tapp i intäkter som deltagaravgifter, skriver Jonas Gerhardsson och Jennie Kraft, Kronoberg Läns Bildningsförbund.Foto: Jessica Gow/TT

Covid-19-pandemin innebär stora utmaningar och påfrestningar för både oss som individer och samhället som helhet. Många av våra vanliga aktiviteter rinner ut i sanden när vi ska följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. En stor del i mångas vardag är föreningslivet och alla möten i det. Studieförbunden är en stor och viktig del av denna verksamhet.

Studieförbunden i Kronoberg har en stor verksamhet med studiecirklar och kulturprogram, ofta tillsammans med de hundratals föreningar och grupper som är medlemmar hos eller samarbetar med de tio studieförbunden. Tillsammans samlade man 37 780 deltagare i olika studiecirklar och arrangerade 13 167 kulturprogram med 679 000 deltagare i fjol.

Annons

När många aktiviteter nu går i stå så ställer inte studieförbunden in – man ställer om. Huvuddelen av verksamheten sker i fysiska möten mellan människor vilket ju inte låter sig göras i någon större omfattning nu. Därför arbetar studieförbunden med att genomföra så mycket som möjligt i digital form. Det kan vara grupper som möts på Skype eller andra plattformar, det kan vara kulturprogram som streamas på Youtube eller andra kanaler. Uppfinningsrikedomen är stor för att fortsätta vara en mötesplats och bryta isolering och erbjuda gemenskap i en tid av oro.

Men det kan inte undvikas att 2020 blir ett annorlunda år. Vi ser stora tapp i intäkter som deltagaravgifter till exempel samtidigt som kostnader för cirkelledare och annan personal tillsammans med lokaler finns kvar. Allt går inte att göra digitalt så det finns stora risker för tappad verksamhet. Men det är viktigt att folkbildningen finns kvar på andra sidan pandemin.

Folkbildningsrådet har beslutat om tillfälliga ändringar av riktlinjer för statsbidrag för att ge studieförbunden större möjligheter att laga efter läge och trots allt genomföra så mycket av verksamheten som möjligt. Man har också beslutat att 2020 års verksamhet inte kommer att påverka årets eller kommande års fördelning av statsbidrag eftersom året skiljer sig så dramatiskt från andra år. För studieförbunden har ett sådant beslut en avgörande betydelse.

Vi vänder oss nu till Region Kronoberg och Kronobergs kommuner med en önskan att ni agerar i linje med Folkbildningsrådets besked:

Låt inte 2020 års verksamhet ligga till grund för fördelning av bidrag till studieförbunden vare sig i år eller kommande år.

Studieförbunden spelar en stor roll i många människors vardag. Vi tänker ta ett stort ansvar också nu. Och framför allt vill vi vara en stark aktör när både individer och samhället ska återhämta sig efteråt.

Kronoberg Läns Bildningsförbund

Jonas Gerhardsson, ordförande

Jennie Kraft, vice ordförande

Annons
Annons
Annons
Annons