Annons

Ta hand om våra viktiga vänner

Några tankar jag har nu när våren kommer och allt ska starta på nytt och utvecklas. Tänk på att göra det så bra som möjligt, för att det ska fungera på riktigt. Jag tänker då på våra små viktiga vänner humlor, bin och alla små viktiga insekter.
Insändare • Publicerad 9 april 2020
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det är viktigt att ge bina rätt förutsättningar, tycker Karl-Erik Olofsson.
Det är viktigt att ge bina rätt förutsättningar, tycker Karl-Erik Olofsson.Foto: Henrik Montgomery/TT

Låt naturen utvecklas på ett naturligt sätt. Ett förslag jag har är att låta en bit av gräsmattan få utvecklas fritt så att blommor får komma upp.

Till jordbrukare; låt en liten kil i åkerkanten vara osådd. Köp en liten fröpåse och så den i stället. Det finns fröblandningar som passar med blommor som passar till pollen och nektarfångst. Gör en naturäng vid skolor, vårdhem och kommunala gräsytor. Tänk på att binas pollinering påverkar 70 procent av det vi konsumerar i något led.

Annons

Bygg små insektshotell och sätt upp i trädgården, det finns beskrivningar att hämta på många ställen. Alla dessa förslag är inte svåra eller dyra att genomföra, men det kan vara en bra start för en rätt utveckling i naturen.

Orkar du med, köp dig ett bisamhälle. Du får hjälp med att lära dig skötsel och en trevlig undervisning hur det fungerar i vår natur. Kontakta närmsta biodlarförening.

Karl-Erik Olofsson

Annons
Annons
Annons
Annons