Uppdatera läget i Afghanistan

Insändare Artikeln publicerades

De senaste veckorna har det nästan rapporterats dagligen om attentat i Kabul. I helgen dödades över 60 personer och cirka 180 skadades vid ett hazariskt bröllop i staden. Hazarer är en minoritet, Sunnimuslimer.

De, som lämnat Afghanistan, ibland via Iran är ofta hazarer. En minoritet som förföljts och mördats sedan länge av Talibaner. Sverige hänvisar till internflykt men inte hur. Motiveringen är: ”Landet är stort och består av 34 provinser”. Kabul är en ”säker” stad, vilket bör ifrågasättas efter veckor med eskalerande våld. Många ensamkommande och asylsökande är hazarer. De lever papperslösa i Iran, där de nekas medborgarskap och rättigheter. Afghanska regeringen kan inte längre säkerställa huvudstaden, landsbygden styrs ofta av Talibaner, IS eller klaner. Attentat sker utmed vägarna i landet. Säkert inrikesflyg finns inte och det smäller vid flygplatsen i Kabul.

Vi i Sverige är ödmjuka när det gäller donation av ekonomiskt medel vid galor till människor i nöd i världen och det ska vi fortsätta vara. Bör vi inte kunna dela med oss av Sverige som bör räknas säkert i förhållande till andra länder? Många afghaner är idag på arbetsmarknaden. De har arbetstillstånd och betalar skatt men har tillfälliga uppehållstillstånd.

Detta är ett desperat rop till samtliga kommun- och regionpolitiker, riksdagsledamöter och statsråd från Kronoberg. Hur anser ni att en säker internflykt kan äga rum? Vem ansvarig när det handlar om människor som deporterats från Sverige? Det är en lokal, regional och slutligen en nationell fråga.

Jonas Aronsson, språklärare i Växjö kommun och kontaktman för ungdomar.