Annons

Uppgifter som borde ha fått mer plats

Nu har äntligen den nya informationstavlan som handlar om runstenen som står bakom domkyrkan kommit på plats. Layouten är utmärk.
Insändare • Publicerad 22 maj 2020 • Uppdaterad 4 juni 2020
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Tyvärr finns det olika översättningar av runorna. Vilket förstör det historiska värdet för intresset för de som är omnämnda på runstenen.

Om det är en storman som låtit resa stenen och en viking som ristat runorna tycker jag att det är intressanta uppgifter.

Annons

I år fyller Växjö stift 850 år och Sankt Sigfrid var en mycket viktig "händelseperson" för införandet av kristendomen här i Värendsområdet och vikingen Tyke som omnämns på runstenen bör ha varit till god hjälp för Sigfrid eftersom han bör ha haft kännedom om kristendomen.

Sigfrid bör ha träffat Tyke både när han kom till Växjö första gången 1002/1003 och andra gången i början på vintern 1019. Att runstenen står bakom domkyrkan (med sitt kristna budskap) har jag förståelse för eftersom den troligtvis ifrån början var placerad i närheten.

Men jag tycker att "resaren" av runstenen och ristaren av runorna bör uppmärksammas mer. Eftersom firandet av stiftets 850-årsjubileum blir uppskjutet till 2021 tycker jag ändå (och som en "ersättning") att det är intressant att uppmärksamma vikingen Tyke och den eventuella stormannen.

Bengt Palm, amatörhistoriker

Bengt Palm skriver om runstenen vid domkyrkan i Växjö.
Bengt Palm skriver om runstenen vid domkyrkan i Växjö.Foto: Arkivbild
Annons
Annons
Annons
Annons