Annons

Uppvidinge kommun gör ett stort misstag

De planerade vindkraftsparkerna i Uppvidinge hotar att, och kommer att bli, en reva i våra själar, så djup och infekterad att ni aldrig kommer kunna laga den igen, om parkerna genomförs. Det skriver Kennet och Susann Karlsson.
Debatt • Publicerad 5 september 2019
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kennet och Susann Karlsson menar att de planerade vindkraftsparkerna i Uppvidinge kommer att få flera negativa konsekvenser.
Kennet och Susann Karlsson menar att de planerade vindkraftsparkerna i Uppvidinge kommer att få flera negativa konsekvenser.Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Detta är skog och mark som folk häromkring har levt i harmoni med i decennier. För att inte tala om flora, fauna och djurliv. Vad händer med älg, varg, räv, fåglar, insekter och annat med den förstörelse som kommer med en vindpark?

Hur kan man justifiera att förstöra ovärderlig natur för att bygga så kallad naturvänlig el? El som inte ens kommer de berörda parterna till del, men som kommer transporteras hundratals mil ut ur landet. Vari ligger det miljövänliga med långväga transporter? Hur länge är naturvänlig el naturvänlig efter att ha förstört natur och djurliv?

Annons

Uppvidinge kommun gör ett gigantiskt misstag, om man förstör våra djupa – mörka skogar som kan bli Europas rekreationsområde för avslappning och njutning av natur.

Jag tror alla kan hålla med om att om vi gör våra skogar till ett stort turistmål, så kommer våra medborgare att var stolta över uppmärksamheten. Skogar, bäckar, vattendrag, sjöar, djur och natur.

Något övriga Europa kommer att kunna nå på 1-1,5 timme. De kommer att betala dyra pengar för lugn, ro och avkoppling i natur. Det finns många ställen att placera ut stugor mitt i ingenstans och folk betalar förmögenheter för att få komma bort från civilisationen, larm och buller. Och det finns färre och färre så unika ställen med närheten till Centraleuropa. Moder natur är här med oss. Är ni verkligen beredda att slänga bort det enda av värde kommunen har genom att göra Uppvidinge till ett industriområde?

Glöm bärplockning, fiske, jakt, fågelskådning, vandringsleder. Glöm att finna, tystnad, lugn, harmoni, stjärnklara nätter. Glöm en stilla dag i en stuga, långt bort från vardagens larm. Att vara utomhus och ha aktiviteter är så djupt rotade i landsbygdsboendes själ att ni kommer att riva upp sår, så djupt, infekterat och oläkbart.

Ständigt surr, ljus och rörelse kommer påverka människors mående, känslor vilket skapar oharmoniska människor, som leder till ett lidande samhälle med ökande ohälsa, som invånare lämnar och turister undviker. För om naturen är förstörd – vad finns då för anledning att besöka? Det finns en anledning till att tyskar och holländare är galna i Sverige. Det är naturen. För de har ingen kvar! Tror ni de kommer komma sen? Nej. Nej! För attraktionen som fanns, naturen, finns ej längre kvar.

Uppvidinge kommer folk inte att vilja flytta till eller stanna kvar i. Bostadspriser och marknadsvärde kommer sjunka som en sten. Färre invånare ger mindre kommunalskatt, följden blir mindre pengar till förskola, skola, äldrevård och politikers arvoden. Och tro mig, att genomföra vindkraftbyggen i Uppvidinge är som att skjuta sig själv i foten för en oöverskådlig framtid.

Det tål att sägas igen- varför sälja ut vår stora tillgång av naturen till kapitalet, speciellt som vi inte får något tillbaka?

Låt oss vara rädda om den attraktion vi har, och vet att uppskatta den. En dag kan det vara för sent och du kan finna dig själv längtandes efter stjärnklara nätter, vild natur så långt ögat når, vilda djur, avsaknad av människor, tystnad och den där djupa ron som bara vild, milsvidd natur kan ge.

Kennet och Susann Karlsson, boende i Uppvidinge kommun och medlemmar i föreningen Vi

Annons
Annons
Annons
Annons