GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Välfärdsinitiativet ser igenom fasaden

Vi förstår att majoritetspolitikerna i utbildningsnämnden i Växjö måste svara på det sätt de gör i sin debattreplik om skolan. Det för att värna sitt uppdrag. De har fått ett omöjligt uppdrag serverat från sina partikamrater i kommunfullmäktige och det har fallit på deras lott att få det att se ut som att nedskärningarna i Växjös skolor är något positivt.
Replik • Publicerad 8 juni 2020
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Debatten om skolan i Växjö går vidare.
Debatten om skolan i Växjö går vidare.
Foto: Pontus Lundahl/TT

Det här är givetvis en omöjlighet när man möter en förening som vår som faktiskt har läst Växjös delårsbudget samt 252 andra kommuners delårsrapporter. Vi har även talat med en rad lärare och skolpersonal i kommunen för att få en samlad bild av läget i Växjö. Vi ser igenom fasaden.

Vi kan förstå att fritidspolitikerna undrar vilka vi är. Vi har nämligen inte gjort vår röst hörd på länge. Många som arbetar i välfärden hålls tillbaka av den tystnadskultur som råder, där man kan vänta sig repressalier för att kritisera ledningen. Se, vi är lärare, skolledare och personal från andra välfärdssektorer. Vi gör vår röst hörd för att ni, kommunpolitiker, ska komma ihåg ert uppdrag som har getts i förtroende av invånarna i Växjö.

Det är glädjande att det blågröna styret visar de satsningar man gör på skolan i Växjö. Tyvärr är Växjö ett klassiskt exempel där kommunfullmäktige ger med ena handen och tar med den andra. Nämnden räknar nämligen inte med inflationen och övriga prisökningar i sin budget och är enligt denna underfinansierad med flera miljoner när man ser till det ökade antalet elever. De 68 miljonerna man räknar upp skolpengen med visade sig vara en nedskärning med flera miljoner när budget möter verklighet. Ja, ni har lagt 68 miljoner mer än förra året. Tyvärr, det räcker inte på långa vägar.

I stället för att göra något åt den dystra framtid som Växjö nu går till mötes väljer man alltså i sin replik säga till sina invånare att gilla läget. Det anser de blågröna i Växjö vara att ta ansvar.

Vi i välfärdsinitiativet håller inte med och vi är övertygade om att Växjös skolpersonal och vårdnadshavare inte heller håller med. Det är nämligen de som kommer känna av dessa nedskärningar med ökad arbetsbelastning som följd.

Vi anser att ta ansvar innebär att man inte äventyrar barnens framtid genom att skära ned på deras utbildning. Att man värnar om sin personal i skolan genom att ge dem förutsättningar för att utföra sitt uppdrag utan att de ska behöva bli sjuka av sitt arbete.

Repliken visar dock att det är tydligt att det finns fritidspolitiker som bryr sig om skolan i Växjö, vilket är glädjande. Kanske är det nu läge för utbildningsnämnden som värnar om sina barn och skola att ifrågasätta vad deras kommunstyre egentligen vill? Kanske är det läge att använda sitt folkvalda förtroendeuppdrag och stå upp för Växjös skolor.

Alexander Skytte, ordförande Föreningen Välfärdsinitiativet

Linnea Lindquist, vice ordförande Föreningen Välfärdsinitiativet 

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.