Annons

Vart tog Grannsamverkan vägen?

För ett antal år sedan startade vi Grannsamverkan. Vi fick hjälp av polisen att starta upp detta, hade informationsmöten på orten, satte upp skyltar och allt rullade igång.
Insändare • Publicerad 25 februari 2020
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vad vill polisen med Grannsamverkan? Den frågan ställer Anders Ek.
Vad vill polisen med Grannsamverkan? Den frågan ställer Anders Ek.Foto: Carin von Post

När något hände i vår närhet fick vi mejl från polisen i Växjö. Därefter kunde vi – kontaktpersoner – vidarebefordra informationen till ortsbefolkningen. Allt fungerade bra och alla var nöjda.

Efter några år pensionerades vår kontaktpolis i Växjö och vi fick information om att en annan person skulle ta över. Med tiden blev det färre och färre meddelanden till oss kontaktpersoner och för drygt ett halvår sedan upphörde de helt. Vad detta beror på kan man spekulera i, men uppenbarligen har brott och kriminalitet inte minskat.

Annons

Då jag för ett tag sedan kontaktade polisen i Växjö, fick jag svaret att det inte längre finns några resurser att lägga på Grannsamverkan, men ”det är jättebra att ni håller på med det”. Detta svar kändes väldigt konstigt då jag ser polisens deltagande som en självklarhet.

Med en liten resurs når man många byar på landsbygden och står samtidigt som en garant för en rättssäker verksamhet. Alternativet är att det börjar bildas medborgargarden när landsbygdsbefolkningen känner sig övergiven och vill skydda sin egendom.

Frågan är nu: Vad vill polisen med Grannsamverkan?

Anders Ek, kontaktperson i ”före detta” Grannsamverkan

Annons
Annons
Annons
Annons