Annons

Växjö kommun sparar på kulturen

De blågröna fortsätter att slå sig för bröstet och säger sig värna kulturlivet i kommunen. Vi håller inte med. Många invånare är oroade över hur det blågröna styret hanterar kulturen, skriver Malin Lauber (S) och Otto Lindlöf (S).
Debatt • Publicerad 7 januari 2020
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
När de blågröna politikerna monterar ner kulturen i Växjö kommun vill i stället Socialdemokraterna stärka den, anser Malin Lauber (S) och Otto Lindlöf.
När de blågröna politikerna monterar ner kulturen i Växjö kommun vill i stället Socialdemokraterna stärka den, anser Malin Lauber (S) och Otto Lindlöf.Foto: Urban Nilsson

Kultur berör. Därför är det också naturligt att människor blir upprörda när kulturen tycks hotad.

I ett öppet demokratiskt samhälle har kulturen en självklar plats och får utvecklas fritt, med en armlängds avstånd från inblandning av politiker.

Annons

Vi möter många invånare i Växjö kommun som är oroade över hur det blågröna styret hanterar kulturen men även hur kulturarbetarna och medarbetarna hanteras.

Beslut som förvandlar Växjö från att vara kulturkommun till att det som många räds för ”ha kulturnatt året om” har fattats alldeles för snabbt och utan att medarbetare varit involverade i arbetet. De har fått icke fungerande lösningar presenterade för sig utan att deras åsikter frågats efter eller deras kunskaper tagits till vara.

De blågröna fortsätter dock att slå sig för bröstet och säger sig värna kulturlivet i kommunen. Det är dock inte den upplevelsen de kulturarbetare vi möter har.

Uppsägningen av konsthallens lokaler utan att en ny lokal finns, osäkerheten kring Fria Ordets Hus samt förändringen av enprocentregeln väcker starka reaktioner.

De blågröna lägger ner Vårstad, satsar mindre på Kulturnatten, pausar arbetet med kommande fristadsförfattare och sparar på konsthallen, då färre utställningar kommer hållas. Dessutom ska det sparas 2,3 miljoner genom personalförändringar. Detta beskriver majoriteten som att kulturen ”värnas och kan utvecklas.”

Vi delar inte den uppfattningen. Dessutom blir det oro bland medarbetare, inte bara inom kommunens egna verksamheter utan även bland Kulturparkens personal.

Vilket vi tycker är djupt beklagligt. Kulturparken har plötsligt fått ett problem på halsen som borde vara Växjö kommuns.

Man säger sig göra förändringar för att spara pengar. Kanske hade pengar kunnat sparats på andra sätt om den moderatledda majoriteten inte haft så bråttom. Med några rader i en budget ställs nämnd och tjänstepersoner inför ett faktum i stället för att få vara en del i processen. Besluten är fattade alldeles för snabbt och utan någon som helst förankring. Dessutom kommer besparingarna inte få full effekt under 2020 gällande konsthallen eftersom ingen ny lösning finns. En lösning som dessutom ska vara billigare än den nuvarande.

Socialdemokraterna vill i stället stärka kulturlivet genom att involvera medarbetarna och kulturarbetare så vi får mesta kultur för skattepengarna.

Kulturen ska ha en självklar plats i Växjö kommun. Vi vill säkerställa arbetet kring Fria Ordet Hus, ha en öppen och tillgänglig konsthall samt ha kvar enprocentsmålet i dess nuvarande form. Vi har också initierat en utredning så att Kulturskolan kan utvecklas på bästa möjliga sätt.

Malin Lauber (S), kommunalråd i opposition, Otto Lindlöf (S), 2:e vice ordförande kultur- och fritidsnämnden

Annons
Annons
Annons
Annons