Växjö slår in på en väg som kan leda tillbaka

Enheter slås samman när Växjö gör om den dagliga verksamheten är en rubrik i Smålandsposten 21/2. Det handlar om ett så kallat inriktningsbeslut som Växjö kommuns omsorgsnämnd fattat står det sedan i artikeln.
Insändare • Publicerad 3 mars 2020
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ur Smålandsposten den 21 februari.
Ur Smålandsposten den 21 februari.Foto: Smålandsposten

Det är ett känt politiskt trick att ta ett sådant beslut när man vill dämpa oppositionen och istället genomföra det man vill successivt utan att det märks så mycket.

Men bakom den politiska matchen i denna fråga döljer sig ideologiska skillnader. Grunden för omsorgen slogs fast för länge sedan då man insett de negativa effekterna för människor att vistas i institutionsmiljöer och behovet för alla människor att få vara en naturlig del av sitt närsamhälle.

När man nu slagit in på en väg som kan leda tillbaka till det man en gång lämnat kunde det vara på sin plats att närmare sätta sig in i det som ledde till att man avvecklade stora enheter och utvecklade små. En avstämning med FN:s konvention om rättigheter för funktionshindrade antagen av riksdagen 2008 kan också göras. Den möjligheten har detta inriktningsbeslut inneburit.

Anna och Jan-Olof Johansson, föräldrar och god man