Annons

Växjö står redo för skolans utmaningar

”Vi utbildningspolitiker tycker att det är av största vikt att samhället inte stannar av. Därför ska våra grund- och förskolor vara igång så länge som det är möjligt” skriver Pernilla Tornéus (M), Torgny Klasson (L), Martina Forsberg (S) i Växjö kommun.
Debatt • Publicerad 4 april 2020
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Presidiet i utbildningsnämnden skriver om skolläget i Växjö kommun.
Presidiet i utbildningsnämnden skriver om skolläget i Växjö kommun.Foto: Alexander Olivera/TT

I dessa dagar ställs skolorna i Växjö inför en rad utmaningar. Alla utbildningsenheter måste inse att läget snabbt kan förändras, till det bättre eller till det sämre. Det gäller hela tiden att kunna ställa om och möta vardagens problem.

Vi politiker i utbildningsnämnden i Växjö vill berätta om den stora tacksamhet som vi känner inför den kreativitet, det engagemang och tålamod som all skolpersonal redan har visat. Det pågår ett intensivt arbete för att förbereda inför olika scenarier.

Annons

Vi skolpolitiker kommer även framöver att följa de direktiv och rekommendationer som vi får från regering och Folkhälsomyndigheten. Vi anser oss idag ha en tillräcklig beredskap, inför de olika politiska beslut som det kan finnas anledning att ta framöver.

Som Växjöbo kan du hjälpa till genom att följa rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten, det vill säga stanna hemma om du känner dig sjuk och att inte gå tillbaka till din skola eller till arbetet förrän du har varit symtomfri i 48 timmar. Om du är frisk ska du däremot gå till ditt arbete eller till din skola.

Vad gäller elever och personal i riskgrupper, eller de som har en nära anhörig i en riskgrupp, bör det alltid göras en medicinsk bedömning.

Det ska göras i samråd med skolsköterska eller övrig sjukvård. I de fallen bidrar skolorna med individuella lösningar.

Vi utbildningspolitiker tycker att det är av största vikt att samhället inte stannar av. Därför ska våra grund- och förskolor vara igång så länge som det är möjligt. Därmed blir också vardagen för våra barn och elever så normal som möjligt. Så länge smittskyddsläkare eller Folkhälsomyndigheten inte rekommenderar eller beordrar något annat, så kommer vi i nämnden inte att ta några andra beslut.

I detta råder politisk enighet över partigränserna. Tillsammans kommer vi att ta oss igenom detta. När politik, professioner och alla andra Växjöbor arbetar gemensamt, skapar det en fast grund för framgångsrika beslut och åtgärder.

Presidiet i utbildningsnämnden, Växjö kommun

Pernilla Tornéus (M), ordförande, Torgny Klasson (L), förste vice ordförande, Martina Forsberg (S), andre vice ordförande

Annons
Annons
Annons
Annons