unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Vem ska utföra arbetsuppgifterna?

Så har då den styrande majoriteten i Älmhult klubbat igenom de besparingsförslag som utbildningsförvaltningen lämnat.
Stefan Jönsson skriver om skolan i Älmhults kommun efter att den styrande majoriteten i kommunen klubbat besparingsförslaget.
Stefan Jönsson skriver om skolan i Älmhults kommun efter att den styrande majoriteten i kommunen klubbat besparingsförslaget.
Foto: Hossein Salmanzadeh / TT

Jag lägger här inget krut på besparingarna som sådana utan fokuserar på att man försvarar valet av nedskärningar med att man prioriterat den undervisande personalen för att det skall drabba barnen så lite som möjligt.

Bara för att man tar bort bibliotekarien, vaktmästaren och IT-pedagogen och ”centraliserar” dessa resurser försvinner inte arbetsuppgifterna de utfört på skolorna och vem har man tänkt skall utföra dessa?

Visst kan man ”skruva lite i ambitionsnivån”, men när eleverna glömt skåpnyckeln, vem skall öppna skåpet? När det kommer en ny elev, vem skall låna ut läroböcker och fixa dator? När toalettklottret inte snabbt tvättas bort eller målas över utan blir kvar och underbygger konflikter mellan elever, vem får reda i soppan? När böcker med signum Ocgb ligger i papperskorgen och Ocgc står under Hcf, vem skall placera dem rätt? Exemplen kan göras fler och ingen av oss som idag jobbar i Älmhults skolor tvekar om att svaret på frågorna är – ja just det, den undervisande personalen och var tas den tiden ifrån? Jo, eleverna - snacka om att bita sig i svansen!

Effekter av ”centralisering” har vi redan sett efter omorganisationen av lokalvården – engagemang, arbetsglädje och yrkesstolthet dödades när man övergick till en annan förvaltning och inte längre är en integrerad del av skolan. Personalen behövs ute på skolorna!

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Ska man ”skruva lite i ambitionsnivån” borde man fokusera på arbetsuppgifterna och inte på vem som utför dem! Vilka av dagens arbetsuppgifter kan vi stryka? Vilka uppgifter kan samordnas för att få ihop till en ”kringtjänst” placerad på skolan?

För om man nu måste spara så gäller det att behålla så många som möjligt ute i skolvardagen där de naturligt bygger relationer med elever och undervisande personal, finns till hands, ”kan stället” och bidrar till att sänkta kostnader genom att hålla reda på utrustning och lokaler.

Varför inte vända på kuttingen och fundera över varför så mycket ”kringpersonal” i den kommunala sektorn finns på kommunhuset? Med dagens teknik borde det vara möjligt att utlokalisera till platser där den grundläggande verksamhet utförs. Samarbetet sinsemellan kan de lösa via teams, mail, chat, mobil och videosamtal!

När min politiker-namne ledde utbildningsnämnden med ”Sveriges bästa skola” som paroll kunde jag inte låta bli att pika honom om sänkt ambitionsnivå efter att jag hittat ett gammalt tidningsklipp från 90-talet med rubriken ”Europas bästa skola”. Skulle Gusten Mårtensson (C) yppa något om ”Smålands bästa skola” blir det en anmälan till Konsumentverket för vilseledande marknadsföring!

Stefan Jönsson

Läs mer

Han uppträdde för 15 miljoner tittare – här är hans råd till framtidens artister

Artistbesök i Tingsryd

Han uppträdde för 15 miljoner tittare – här är hans råd till framtidens artister

Han vann svenska Idol och sjöng sedan live för 15 miljoner tv-tittare i America's got talent. På onsdagen besökte Chris Kläfford Tingsryd.

Åtta hästar och en hund utsläppta vind för våg

Polisanmälan

Åtta hästar och en hund utsläppta vind för våg

Vid olika tillfällen har någon släppt målsägarens djur lösa.

Industrihotellet ska rivas – företagare kritiska till beslutet

Näringsliv

Industrihotellet ska rivas – företagare kritiska till beslutet

Det hade precis börjat vända för den nystartade biltvätten i kvarteret Plåtslagaren. Då kom beskedet att kommunen planerar att riva företagshotellet.

”Väck grannarna i trappuppgången och ta dig ut!”

Sorellobranden

”Väck grannarna i trappuppgången och ta dig ut!”

Uppmaning till boende i huset som utsattes för grov mordbrand.

Länsväg 120: Polis grep efterlyst som flydde ut i skogen

Polis

Länsväg 120: Polis grep efterlyst som flydde ut i skogen

En polispatrull blev misstänksam mot en mötande bil. Föraren visade sig vara efterlyst.

Mordbranden sinkar restaurangens nyöppning

Misstänkt mordbrand

Mordbranden sinkar restaurangens nyöppning

Pizzerian och krogen Sorello skulle snart öppna efter att ha stått tom i flera månader. Men efter söndagskvällens anlagda brand är framtiden oviss.