Annons

Vi kämpar för mer resurser till omsorgen

I ett debattinlägg den 14 maj skrev undersköterskor på Solängen i Ryd att det var dags för Tingsryds politiker att börja lyssna på personalen inom äldreomsorgen. Nu svarar Magnus Carlberg (S).
Replik • Publicerad 19 maj 2020
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Magnus Carlberg (S) skriver om äldreomsorgen i Tingsryds kommun.
Magnus Carlberg (S) skriver om äldreomsorgen i Tingsryds kommun.Foto: Pontus Lundahl/TT

Tack för debattinlägget från medarbetarna på Solängen angående äldreomsorgen i kommunen.

Inget äldreboende i Tingsryds kommun har fått minskad budget i år. Ett antal verksamheter prognostiserade i februari underskott och behövde vidta åtgärder för att hamna i balans, däribland Solängen.

Annons

Jag vet att ni på Solängen, medarbetare och chef har arbetat hårt med att lägga om schemat så det både täcker behovet hos omsorgstagarna och ryms inom budget. Bakgrunden till åtgärderna vet jag ni har diskuterat på er arbetsplats.

Det finns inget beslut om vare sig hälsoschema eller bemanningshandbok. I personalutskottet yrkade jag att nämnderna skulle få yttra sig i ärendet. Vård- och omsorgsnämnden kommer att yttra sig på nämnden i juni. Jag har redan varit i kontakt med flera medarbetare för att fånga in synpunkter.

Förslaget från Moderaterna var att göra nedskärning på cirka fyra miljoner kronor på äldreboendena från 1 juni. Omräknat på helårseffekt hade det för er på Solängen inneburit drygt två årsarbetare färre. Då tycker jag i stället vi ska försöka arbeta för att man hamnar i balans med den budget som är beslutad i stället för att minska den. Några verksamheter har redan nått dit, andra är på god väg. Jag förstår att man kan uppleva det som en neddragning men det handlar om att förhålla sig till budgeten. Har man inledningsvis överskridit budget och sen då behöver kompensera så blir det såklart tufft.

Alla merkostnader kopplade till covid-19 särredovisas och kommer återsökas av staten. De påverkar inte den enskilda verksamhetens budget. Övertids- och timvikariestopp innebär att dessa skall vara godkända av chef. Detta för att man först ska ha undersökt ifall det finns personalresurser att omfördela. Det kommer således även fortsättningsvis användas vikarier och övertid då det är nödvändigt men rutinerna om vem som beslutar detta har skärpts. Övertid- och timvikariestopp gäller ej covid-19-vikarier och introduktion sommarvikarier.

Mellan 2015 till 2018 tillfördes sammantaget 35 miljoner kronor i nya budgetmedel till det som tidigare var socialnämnden och nu vård- och omsorgsnämnden. Detta utöver löpande uppräkning av löner och andra uppräkningar. Huvuddelen av dessa medel fördelades till äldreomsorgen.

Denna mandatperiod har vård- och omsorgsnämndens budget än så länge förstärkts med 15 miljoner varav 6 miljoner är tillfälliga för 2020. Även detta är utöver löpande uppräkning av löner och andra uppräkningar.

Resurserna till äldreboende fördelas på ett antal olika grunder men den stora fördelningen görs genom en tilldelning som räknas som årsarbetare per lägenhet. 2015 gjordes resursfördelningen om så alla äldreboenden skulle få jämlika förutsättningar. Det resulterade då i motsvarande 0,52 årsarbetare i resurser per lägenhet. Nu ligger vi på 0,58. Det är denna ökning Moderaterna ville ta bort 2020. Även resurstilldelningen för korttidsplatserna och demensavdelningen, Ängen har höjts sedan 2015. Korttidsplatsers resurstilldelning från 0,60 till 0,70 och Ängen från 0,75 till 0,80. Inom de slutliga ramarna för verksamheterna planeras bemanningen. En större ram innebär förutsättning för högre bemanning.

Jag och säkerligen även ni kommer fortsätta kämpa för att mer resurser ska gå till vård och omsorg samtidigt som vi behöver förvalta de resurser vi har i dag på ett ansvarsfullt sätt. Jag välkomnar alltid medarbetare att höra av sig om det skulle vara något.

Magnus Carlberg (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden

Annons
Annons
Annons
Annons