1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Vidingehem – glöm inte bort Gemla

”Vidingehem bygger som aldrig förr. Vi gör det för att möta dagens och morgondagens behov.” Det skriver Anders Bengtsson (C), ordförande i Vidingehem, i en debattartikel den 10 februari.
”Gemla är kommunens viktigaste pendlingsort. Sex minuter med tåg och cykelavstånd till arbetsplatser i Växjö”, skriver Ola Aronson.
Foto: Ebba Sund

Gemla saknar 200 hyresrätter i förhållande till folkmängd och i jämförelse med övriga tätorter i Växjö kommun, Ingelstad, Lammhult, Braås för att inta tala om Rottne.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

När det gäller att möta dagens och morgondagens behov är det märkligt att Vidingehem inte ser att Gemla släpar efter. Gemla är kommunens viktigaste pendlingsort. Sex minuter med tåg och cykelavstånd till arbetsplatser i Växjö.

Lägger man därtill morgondagens behov när nya sjukhuset byggs i Räppe blir det än märkligare att Vidingehem inte ens har en byggbar tomt för byggnation. När det gäller villatomter ser det lika illa ut. Detta är kommunens ansvarsområde. Under de senaste tio åren har det tillkommit cirka 20 villatomter. Tomter som snabbt såldes.

Även de mest otillgängliga tomter fick ägare. En ny detaljplan för så kallade Öpestorp finns men några beslut att bygga vägar, vatten och avlopp finns inte.

BIWI Bygg är den som ser behovet och har modet att bygga hyresrätter med fyra och fem rum. Boende som attraherar äldre Gemlabor som vill sälja sin villa men ändå inte halvera sin boyta.

Växjö kommun, Vidingehems ägare, borde ge ett tydligt ägardirektiv till Vidingehem att omgående lämna en plan för hur man ska rätta till obalansen och försörja Gemla med berättigat antal hyresrätter. Och förresten, i den egna organisationen, också sätta fart på utbyggnaden av Pellagård. Det går inte att i oändlighet skylla på ett och annat gravröse eller någon ynka deponi med gamla bildäck.

Ola Aronson