Vilka prioriteras först?

Insändare Artikeln publicerades

I Växjö har man valt att satsa hutlösa pengar på ett påkostat, flådigt kommunhus för att visa ett snyggt yttre för omvärlden. Man verkar vilja imponera på besökare med stora glaspartier och innovativa lösningar, samtidigt som Växjö skriker efter bostäder.

Ungdomar hänvisas till små, fuktiga källarlokaler eller tvingas hyra små rum för dyra hyror. Det är hyresvärdarnas marknad just nu. Någon som äger ett hus kan hyra ut ett litet rum för stora summor och många kräver att personen som ska få bo i deras gästrum eller källarrum försvinner på helgen och helst är en tjej med svenskt namn.

Studenter som blir antagna till universitetet tvingas tacka nej till utbildningar för att de inte finner någonstans att bo. Ungdomar som fått tillfälligt uppehållstillstånd genom den så kallade nya gymnasielagen får svårt att klara sina utbildningar eftersom de inte har någon egen, lugn bostad och tvingas bo runt på folks golv under dåliga förhållanden.

När en ung, ensamkommande kille med ett utländskt namn svarar på en annons på Blocket får han oftast inte ens ett svar och han har ingen som helst chans att få tag i en lägenhet genom Växjöbostäder eftersom det krävs flera års poäng för att komma in där.

Det byggs och byggs och byggs i hela staden, men man bygger så dyrt att vanliga människor inte har råd att bo där. Vilka är de nya bostäderna tänkta för? Det kan inte vara rimligt att en högutbildad ensamstående person som arbetat heltid i över tio år inte ska ha råd att bo i en nyproducerad tvåa. Då är något fel antingen med hyrorna eller med lönerna eller båda delar.

Har en heltidsarbetande person inte råd att betala hyran för de nya bostäder som finns så hur ska en sjukskriven, arbetslös eller deltidsanställd kunna hitta en bostad? För att inte tala om nyanlända i etablering som försöker starta sina liv. Personer jag känner som får etableringsbidrag får ut runt 7 000 kronor per månad och behöver kunna äta och tvätta sig också förutom att betala hyra.

I andra städer har det utlösts tävlingar för arkitekter för att bygga så billiga lägenheter som möjligt. Även i Växjö finns ett stort behov av att bygga billiga bostäder med vettiga hyror som vanliga människor har råd att bo i. Varför inte göra något sånt här också?

Det måste kunna finnas små, enkla men ändå fräscha bostäder för 3 000-4 000 kronor per månad i hyra. Man behöver inte helkaklade badrum och de dyraste, tjusigaste materialvalen. Det räcker att det är helt och rent.

Vilka satsar Växjö kommun och våra lokalpolitiker på?

Terese Hansen

Terese Hansen vill se billigare bostäder i Växjö.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Terese Hansen vill se billigare bostäder i Växjö.