GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vindkraft raserar naturlandskapet

I en debattartikel gläds S-politiker åt att vårt paradisiska naturlandskap ska omvandlas till industriområden, allt enligt Januariavtalet som kom till i maktstridens politiska sandlåda.
Insändare • Publicerad 6 november 2019
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Vindkraftens negativa påverkan är väl känt. Med bevarat naturlandskap och nationalparker följer, som vi upplevt senaste åren, en starkt växande turistnäring med nytt liv, inkomster och nya bosättare dit tyskar, holländare och danskar kan fly från sina industriområden med monstervindverk.

Först beslutar politiker om nollutsläpp av koldioxid. Sedan beslutar man om massiv utbyggnad av vindelen som släpper ut 15 g koldioxid/kWh mot kärnkraftens 3–5 g/kWh (OKG och Vattenfall). Det lågfrekventa ljudet från vindelen får enligt SLU renar att fly, men människor? Förutom massaker av fåglar och fladdermöss har nyligen konstaterats att i bara Tyskland utrotas 1200 ton pollineringsaktiva insekter av vindkraften (DLR). Biologisk mångfald och framtida skördar?

Vindkraften i Sverige drivs av fanatisk politisk okunskap, kostar flera miljarder kronor och kräver dessutom med nödvändighet dubbla investeringar i stabil kärn- och vattenkraft.

Hög leveranssäkerhet? Ibland ger vindkraften bara drygt en procent medan kärn- och vattenkraft räddar säkerheten. Enligt NRK (Siri Löken) meddelade statsminister Erna Solberg att norsk vindkraft på land inte längre är aktuell. Ett av skälen är just det kompakta motståndet mot det omänskliga lidandet men Kronobergs S-politiker drar ner mössan över öron och ögon och trampar på med inriktning att berika ett fåtal kapitalister och markägare.

S skriver att vi har världens bästa elnät. Är det därför det krävs över 500 miljarder kronor för att ansluta den massivt spridda vindkraften? Läs om sydvästlänken som skulle vara klar 2015, kostat sju miljarder och med ständiga förseningar. Nytt besked: klar till vintern 2021. Alla 570 likströmskabelskarvar måste bytas ut.

Låt förnuft, kunskap, vetenskapliga fakta, ekonomisk realism och värdesättande av de paradisiska naturlandskapen som attraherar lokalbefolkning, turister och nyinflyttare styra politikens beslut.

Lars Carlsson

Lars Carlsson gillar inte vindkraft.
Lars Carlsson gillar inte vindkraft.
Foto: Mattias Mattisson